UMS cauta solutii pentru un citostatic care lipseste in mai multe spitale

Un citostatic care este folosit în tratarea leucemiei este deficitar în unele spitale, reprezentanții Ministerului Sănătății căutând soluții.

„Este o problemă de producător, în sensul în care acesta are dificultăți să se aprovizioneze. Această situație nu se regăsește numai în România, ci și în mai multe țări din Europa”, a declarat recent, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu. El a spus că ministerul a fost notificat anul trecut că există probleme cu producția acestui medicament, ultima tranșă fiind achiziționată prin procedura de nevoi speciale prin Unifarm. „Sesizarea de la I.C. Fundeni privind criza acestui medicament a venit în 18 august, în condițiile în care ei erau la ultima cutie cu acest citostatic. Informarea e venită cam târziu”, a explicat purtătorul de cuvânt al MS. El a precizat că în prezent se centralizează stocurile, întrucât sunt spitale în țară care mai au acest medicament, și va fi redirecționat în unitățile medicale în care se tratează mulți pacienți cu leucemie.

Potrivit lui Colintineanu, Institutul Fundeni poate să-și procure medicamentul de la Institutul Oncologic București.”În acest moment, MS caută o sursă alternativă de aprovizionare pentru a mai lua o nouă tranșă pe autorizație de nevoi speciale, până în ianuarie 2017, când producătorul își reia producția”, a explicat Laurențiu Colintineanu.

back to top