Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca în Top 1000 al celor mai bune universități din lume

Times Higher World University Rankings a publicat clasamentul anual al celor mai bune universităţi din lume. Pentru anul universitar 2017/2018, pe primul loc, încă se situează Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

Ediția cu numărul 14, cea mai cuprinzătoare a clasificării Times Higher World University Rankings (THE WUR) de până acum, a evaluat peste 1500 de universități din lume. Doar 1000 de universități din 77 de țări dintre acestea au fost incluse în clasamentul final, reprezentând 5% din cele 20.000 de instituții de învățământ superior din lume.

Au fost analizate aproape 62 milioane de citări ale unui număr de 12.4 milioane de lucrări științifice de cercetare din ultimii cinci ani și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier

În Top 10 al celor mai bune universități din lume se află trei universități din Marea Britanie şi şase din SUA, însă britanicii ocupă primele două locuri, prin Oxford şi Cambridge (în urcare două poziții, față de 2017). Prima universitate din afara spaţiului anglo-american aflată în top este Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveţia. Prima universitate din Asia este Universitatea din Singapore (locul 22), iar din Scandinavia primul este Insititutul Karolinska, universitate de medicină fondată în 1810 şi care se află pe locul 38.

În top se află şi cinci universități din România, cea mai bine poziționată fiind Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, aflată în secțiunea locurilor 601-800.

În secțiunea locurilor 801-1000 se află celelalte patru universități din țara noastră, în ordine Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, şi Universitatea de Vest, din Timișoara.

Top 10, anul 2018:

  1. (1) University of Oxford (G-B);
  2. (4) University of Cambridge (G-B);
  3. (2) California Institute of Technology (USA);
  4. (3) Stanford University (USA);
  5. (5) Massachusetts Institute of Technology (USA);
  6. (6) Harvard University (USA);
  7. (7) Princeton University (USA);
  8. (8) Imperial College London (G-B);
  9. (10) University of Chicago (USA);
  10. (9) ETH Zurich (Sui).
back to top