Zile calduroase cu maxime de 35 de grade, in intervalul 1 – 14 august (ANM)

Următoarele două săptămâni se vor caracteriza, din punct meteorologic, printr-un regim termic în general cald și chiar canicular, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la 34 – 35 de grade în zona Munteniei, ploi de scurtă durată fiind așteptate în special după data de 7 august, conform prognozei întocmite de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 1 – 14 august.

 

In Banat, după o prima zi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor diurne de 31 — 32 de grade, regimul termic va marca o scădere, spre valori maxime de 26 — 27 de grade, pe data de 2 august. Ulterior, vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, până în jurul datei de 6 august, când se vor atinge 32 — 33 de grade. În a doua săptămână de prognoză nu vor fi variații semnificative ale temperaturii aerului, care se va menține în jurul mediilor atinse la sfârșitul primei săptămâni. Temperaturile minime vor scădea treptat la începutul intervalului, de la aproximativ 19 grade în prima noapte, spre 15 grade pe 4 august, apoi vor crește ușor, iar în intervalul 5 — 14 august regimul termic nocturn va fi caracterizat de o medie de 17 grade. Vor fi averse pe arii relativ extinse și izolat, posibil, mai însemnate cantitativ, la începutul intervalului. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecătoare, în general slabe, va crește după data de 7 august.

În Crișana, în prima zi, vremea va fi călduroasă, cu o medie termică diurnă de aproximativ 31 de grade, dar în a doua zi a intervalului de prognoză vremea se va răci și temperaturile maxime vor fi de 26 de grade, în medie. În intervalul 3 — 6 august, va avea loc o încălzire treptată, care va determina valori de 32 de grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua săptămână regimul diurn al temperaturii aerului nu va avea variații semnificative și va fi caracterizat de medii ale maximelor de 31 — 32 de grade. Temperaturile nocturne vor fi în scădere ușoară la începutul intervalului, de la 18 grade în prima noapte, spre 14 — 15 grade în jurul datei de 4 august, apoi vor crește ușor și în a două săptămână se vor situa unei valori medii de aproximativ 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile, când vor fi averse pe arii extinse și izolat se vor cumula cantități de apă mai importante. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, dar în general slabe, va fi mai mare în zilele de 7, 12 și 13 august.

În Transilvania, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme călduroasă, caracterizată prin valori medii diurne de 32 — 33 de grade și nocturne de aproximativ 16 grade. Vremea se va răcori, apoi, și, în jurul datei de 3 august, maximele diurne vor scădea spre 26 de grade, iar pe 4 — 5 august minimele vor fi de 13 grade, în medie. În weekend regimul termic va crește ușor și, până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, nu vor mai avea loc variații de temperatură, valorile maxime se vor situa în jurul unei medii regionale de 30 de grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 16 grade. Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 2 și 3 august, când izolat se pot înregistra și cantități de apă mai importante, apoi probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va crește după data de 7 august.

În Maramureș, în prima zi de prognoză, vremea se va menține călduroasă, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade, iar cea a temperaturilor minime de 16 — 17 grade. În a doua zi, regimul termic va marca o scădere accentuată, valorile diurne vor ajunge la 25 de grade, în medie. Valorile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, astfel încât, în jurul datei de 4 august, nu vor mai depăși valoarea medie de 14 grade. După această dată va avea loc o ușoară încălzire, iar în a doua săptămână de prognoză temperaturile se vor menține constante, în jurul unor medii regionale de 30 de grade, ziua, și de 16 grade, noaptea. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe 1 și 2 august, când vor fi averse pe arii extinse, izolat mai însemnate cantitativ. Vremea se va ameliora și doar trecător va mai ploua slab, cel mai probabil în jurul datei de 7 august și, din nou, în intervalul 11 — 14 august.

În Moldova, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, astfel încât temperaturile medii diurne vor crește de la 31 de grade în prima zi, spre 34 — 35 de grade, pe 28 și 29 iulie, când vremea va deveni caniculară în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca o scădere și se va menține, cu mici variații, în jurul unei valori medii de 31 — 32 de grade. Temperaturile nocturne vor crește ușor în prima săptămână de prognoză, de la 17 la 19 grade, în medie, pentru ca, după data de 2 august, să se mențină în jurul unei medii regionale de 18 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare pe 3 august.

În Dobrogea, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni. Astfel, în primele două zile, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 30 de grade în primele două zile, apoi vor marca o creștere și vor ajunge la valori de 32 — 33 de grade, inclusiv pe 1 august. Regimul termic va scădea, ulterior, ușor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade, spre finalul intervalului. Temperaturile minime se vor menține la valori medii de 20 — 22 de grade, pe toată durata intervalului de prognoză. Regimul pluviometric va fi, în general, deficitar și doar cu totul izolat și trecător vor fi condiții pentru ploi slabe cantitativ.

În Muntenia, pe tot parcursul intervalului de prognoză, regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 33 de grade în primele două zile, după care vor crește spre aproximativ 35 de grade, în medie, vremea devenind caniculară la câmpie în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca doar o ușoară scădere, menținându-se la valori de 33 — 34 de grade, până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 18 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 1 august. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi redusă, însă acestea pot fi trecătoare, slabe cantitativ și se pot semnala izolat, mai ales în intervalul 1 — 3 august.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Regimul temperaturii aerului se va menține relativ constant, fiind caracterizat prin medii regionale diurne situate între 32 și 34 de grade, cu cele mai ridicate valori, inclusiv pe 1 august, dar și în jurul datei de 5 august. Temperaturile minime nocturne nu vor avea fluctuații semnificative în intervalul de prognoză și se vor situa în jurul unei medii de 19 grade, în prima săptămână, și de 18 grade în cea de-a doua săptămână. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi redusă, iar ploi slabe, trecătoare, se vor semnala doar izolat, în special între 1 și 3 august.

La munte, în următoarele două săptămâni, regimul termic se va menține constant, iar valorile de temperatura vor fi apropiate de normele climatologice specifice pentru această perioadă. Prin urmare, maximele diurne se vor situa, în medie, între 20 și 22 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii de 12 — 13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțață în perioada 1 — 3 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse și izolat se pot cumula cantități de apă mai însemnate. Ploi de scurtă durată, dar în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local și în celelalte zile ale intervalului de anticipație.

Estimarea publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

back to top