16 transporturi de deseuri ilegale din Germania, Austria si Ungaria au fost oprite la granita

Autoritățile române au reușit să oprească la graniță 16 transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria și Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulți agenți comerciali din România.”E o bună realizare a autorităților, pentru că am reușit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria și Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deșeuri ilegale care s-au încercat să se introducă în țară, sub codul de deșeu verde, deșeu valorificabil, dar de fapt, printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Națională de Mediu și autoritățile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate și s-a văzut că, de fapt, în acei peleți nu era ceea ce era declarat în hârtii”, a declarat recent ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Ea a precizat că aceste transporturi ar fi trebuit să ajungă la câțiva operatori economici români, însă a refuzat să îi nominalizeze.”Ar fi trebuit sa ajunga in diverse zone din țară , în sud-est în special, dar cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda în control, s-a dovedit că există ilegalități și că era deja un <pattern> de a se proceda așa și am solicitat o anchetă penală”, a susținut oficialul guvernamental.

Palmer a admis că este vorba de o afacere ilegală cu ramificații în Europa.

„Legislația românească permite importul de deșeu, dar strict de deșeuri care pot fi valorificabile, adică reciclate. Nu se poate prin legislația românească sau prin cea europeană importa un deșeu care să fie eliminat, adică depozitat pe groapa de gunoi. Ori, aici, sub pretextul că este un deșeu valorificabil, de fapt se importau deșeuri care să ajungă la groapa de gunoi”, a adăugat ea.

Totodată, ministrul Mediului a mai spus că în aceste transporturi se aflau inclusiv deșeuri periculoase. „În unele cazuri erau și deșeuri periculoase. Nu erau deșeuri curate, ci un amestec de deșeuri valorificabile, dar și alte tipuri de deșeuri. Colegii spuneau că, atunci când s-au deschis acele camioane, era un miros înțepător absolut irespirabil și vă dați seama că toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapă de gunoi, iar noi suntem oricum depășiți cu situația gropilor de gunoi”, a susținut Cristiana Pașca Palmer.

Reținerea celor 16 tiruri cu deșeuri a avut loc în perioada 17 — 24 iunie, iar documentele prezentate la vamă nu erau conforme cu descoperirea ulterioară a vameșilor. “Mă bucur de această acțiune, pentru că am stimulat această acțiune și, practic, s-a depistat faptul că, în aceste tiruri, pe documente figurau deșeuri pentru revalorificare, ceea ce nu era adevărat. Era vorba despre deșeuri mixte, reziduale și care se duceau către șase operatori economici din județele Hunedoara și Ilfov. Majoritatea deșeurilor se duceau către un singur operator, unde s-a și deschis o anchetă penală. Nu vă pot spune despre ce companii este vorba, pentru că ancheta este în curs. Spun că 40% din totalul acestui transport mergea către o singură companie. Este pentru prima dată când se descoperă astfel de transporturi. Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat înainte de mandatul meu. Știu că a fost un subiect legat de niște deșeuri din Italia, dar, odată verificată situația, s-a dovedit că nu era vorba despre asta. În România, nu avem niciun cost pentru depozitarea la groapă, dar acum acest lucru nu mai poate fi evitat, pentru că, de la 1 ianuarie 2017, va exista un cost de depozitare la groapă. Trebuie să fim extraordinar de vigilenți și să controlăm foarte bine ceea ce intră la noi în țară. Aceste tiruri au fost capturate în iunie, între 17 și 24. Când s-au deschis aceste tiruri, realitatea era alta și conțineau un amestec de PET-uri cu deșeuri reziduale”, a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a susținut, de asemenea, că România nu trebuie să devină groapa de gunoi a Europei, iar firmele din domeniu care vor încerca să eludeze legea vor suporta consecințele.“Aș vrea să se înțeleagă foarte clar pentru operatorii economici că România nu este o țară care poate fi groapa de gunoi a Europei. Acele tiruri au fost întoarse de la graniță, iar 13 dintre ele veneau din Germania, restul până la 16, din Austria și Ungaria. Obiectivul Ministerului Mediului este ca, împreună cu toți partenerii noștri, să lăsăm fără job ‘Let’s Do It România!’, să avem o țară curată, iar acele deșeuri să ajungă acolo unde trebuie. De asemenea, repet, vreau să se înțeleagă că România nu este groapa de gunoi Europei, iar orice firmă care încearcă să treacă peste lege, prin tot felul de chichițe birocratice, va răspunde”, a subliniat Cristiana Pașca Palmer.

O noua ediție de curățenie națională ‘Let’s Do It România !’ ,eveniment ajuns în al 7-lea de existență, va avea loc pe 24 septembrie 2016, la nivel național.

back to top