Afacere cu legume Bio

FERMA DE LEGUME BIO este afacerea în care un ialomițean a decis să investească în 2013 după ce înainte a făcut producție în sistem convențional.

Trecerea la cultura ecologică a legumelor a însemnat și un avânt neașteptat pentru business-ul său: a semnat cu un mare retailer și ”a prins loc” în Piața Obor din București, unde standul BioValley este singurul de unde poți cumpăra bio. Constantin Ioniță este inginer agronom de profesie și a cochetat cu legumicultura cu mult timp înainte să termine facultate, ocupându-se tot de cultivarea legumelor, dar pe suprafețe mici. De-a lungul anilor a acumulat experiența necesară pentru a putea face agricultură ecologică de o manieră profesionistă pe cele 16 hectare pe care le lucrează în ferma sa din Valea Măcrișului, din județul Ialomița.

Afacerea proprie a familiei Ioniță în agricultură a început în 2008 când s-au pus bazele unei ferme în localitatea Valea Măcrișului, din județul Ialomița. La început au decis să cultive legume în sistem convențional, dar presiunea pieței controlată de samsari și importurile masive l-au determinat pe Constantin Ioniță să treacă la agricultura ecologică. ”În 2013 am decis să intru într-un proces de reconversie pentru agricultura ecologică, proces ce a durat doi ani, iar în alt treilea an primești certificarea. Eu m-am înscris în august 2013 și în august 2015 am primit certificarea. Este o afacere de familie, dar am și 10 angajați permanenți și 20-30 de zilieri, pentru că în agricultura ecologică este nevoie de multă forță de muncă manuală”, a declarat recent Constantin Ioniță, fermierul care produce legume ecologice în localitatea Valea Măcrișului, județul Ialomița.Potrivit fermierului, trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică nu este chiar dificilă atât timp cât respecți întocmai regulamentul ce se aplică pentru producția bio.

”Trebuie să te înscrii la Direcția Agricolă Județeană cu suprafața pe care o dorești – eu m-am înscris cu toată suprafața, vorbim de 16 hectare. Acum am făcut 8.000 mp de solar și sper să ajung la un hectar de solarii până la sfârșitul anului. Inițial am zis să mă înscriu numai cu solariile, dar apoi am decis să înscriu toată suprafața pentru că era același preț. Problema este că în cei 2 ani de conversie nimeni nu îți consideră produsul ca fiind ecologic, chiar dacă nu folosești nimic și chiar dacă la analize nu găsești nimic. Produsul nu este considerat ecologic în perioada de conversie și nu poate fi valorificat ca atare”, a spus legumicultorul. Produsele ecologice sunt mai scumpe și mai sănătoase decât cele obținute în mod convențional. Această diferență de preț se explică prin faptul că, pe de o parte, producția din agricultura bio este mai mică, iar pe de altă parte costul cu obținerea produselor ecologice este mult mai ridicat.”Procentual, producția în agricultura ecologică față de cea convențională este cu 30-40% mai mică. În general această diferență este dată de faptul că nu folosim îngrășăminte chimice de sinteză care ar asigura producția cea mai mare. Îngrășămintele pe care le folosesc în agricultura ecologică sunt cele pe bază de alge marine și vermicompost care nu au aceași eficiență ca cele de sinteză. La producțiile mici mai contribuie și faptul că lupta împotriva buruienilor se face manual, cu sapa sau prin folie de mulcire. Buruienile concurează foarte mult plantele de cultură și producția scade. Apoi, combaterea bolilor și dăunătorilor este mult mai restrictivă. Pentru asta există doar produse de combatere a bolilor și dăunătorilor preventive și nu curative. Tocmai de aceea atunci când îți intră boala în cultură sau nu știu ce dăunător trebuie să aștepți și să vezi ce mai rămâne. Așa se explică și costul este mai mare la legumele bio raportat la cel pentru obținerea legumelor convenționale”, a explicat fermierul ialomițean. În urmă cu o săptămână, familia Ioniță a reușit să intre cu legumele ecologice și în Piața Obor, devenind astfel singurul producător de  legume bio care vinde direct către consumatori. Aici ajunge însă doar o parte din recoltă pentru că restul este valorificată prin intermediul unui supermarket.”Am făcut un contract cu un supermarket ce activează în România și colaborez cu ei pentru zece produse. Avem contract încheiat pentru tomate, ardei kapia, vânătă, roșii cherry, salată, dovlecel, ceapă, păstârnac, morcov și varză. În acest moment nu am producție să le dau cât pot ei vinde. O parte din producție se vinde și în Piața Obor. De o săptămână vindem și acolo pentru am încercat să ajungem și acest public dar rezultatele nu sunt atât de mulțumitoare. Suntem cam singurii din Piața Obor care vindem legume bio, oamenii se uită, nu ar fi problema de preț, cât e vorba de suspiciune. Nu le-am putut spune că produsele care se vând de la mine din fermă în supermarket sunt testate lot cu lot. Am certificările ecologice la îndemână și am ceva analize pe care le pot arăta celor interesați. Problema cu suspiciunea există, e greu de combătut,dar oamenii care au o cultură și știu ce e bio nu se uită la preț. Pur și simplu pun mâna și spun câte caserole vor”, a spus fermierul, despre valorificare producției și despre suspiciunile cumpărătorilor din Piața Obor.

back to top