2016 – anul rapiței!

Iarna blândă și primăvara ploioasă au ajutat fermierii să obțină producții bune la hectar, iar în final, și prețurile – deși mai mici decât sperau agricultorii, au făcut ca rapița să fie profitabilă.

Marea problemă la rapiță – ca la orice oleaginoasă, este că se stochează cu mare dificultate și cu costuri ridicate. Dacă la grâu mai poți aștepta câteva luni pentru un preț mai bun, la rapiță lucrurile se complică. Tocmai de aceea, foarte mulți fermieri s-au plâns anul acesta, în perioada de recoltare, de prețul oferit de traderi pentru semințele de rapiță… Arnaud Perrein este un fermier român de origine franceză care lucrează 3.700 de hectare în localitatea Mihail Kogălniceanu, din județul Ialomița, iar anul acesta a cultivat rapiță pe 300 de hectare. Văzând că prețul o ia în jos în perioada recoltării a decis să nu vândă nimic și să stocheze totul.Recent insa a reusit sa vanda rapița cu 360 euro/tonă. Recent, agricultorul a primit o ofertă bună și a scos marfa din hambar. Dacă la recoltare, cei mai mulți dintre fermieri au încasat cu greu 320-340 euro pe tona de rapiță, la numai o lună de la recoltare, fermierul Perrein a obținut un preț de 360 euro/tonă.”Prețurile nu au fost unele foarte mulțumitoare, dar cred se poate mereu și mai rău când vine vorba de preț. În ceea ce privește producția de grâu, am stocat totul, orzul l-am vândut, am avut contract cu o fabrică de bere și am vândut întreaga cantitate, iar rapița am reușit să o vând la un preț bun miercuri. Producția de rapiță am reușit să o vând acum la 360 euro/tona, pentru mine e un preț foarte mulțumitor. Orzul l-am vândut cu 600 lei/tona. La rapiță am recoltat și pe urmă am stocat până am primit un preț bun. La grâu îl avem pe tot stocat, avem grâu de calitate, cu peste 14% proteină și peste 30% gluten și așteptăm – poate avem noroc de un preț mai bun”, a declarat recent Arnaud Perrein. În ceea ce privește nivelul de producție, potrivit fermierului, culturile de toamnă nu s-au ridicat la nivelul pe care l-a înregistrat anul trecut, dar au fost mulțumitoare. ”Pentru anul acesta am ales să cultivăm 1.000 de hectare cu porumb, 300 de hectare de soia, 1.000 de hectare de floarea soarelui, 800 de hectare de grâu, 300 de hectare orz, 300 de hectare de rapiță. La rapiță am avut o producție medie de 3.500 kg/ha, pentru mine este o producție foarte bună, la grâu am făcut 6.400 kg/ha și asta o producție bună, la orz în schimb am avut o recoltă mult mai slabă, am avut 7.600 kg/ha anul trecut și anul acesta am făcut numai 6.500 kg/ha. Comparativ cu anul trecut, la rapiță am avut o producție foarte bună, anul trecut am avut doar 2.600 kg/ha, pentru că am avut probleme cu bătirile în anumite zone și asta mi-a afectat producția. Anul acesta ne putem considera norocoși, am avut producții bune la culturile de toamnă”, a mai spus cel care este și președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Porumbul rămâne cultura de suflet a fermierului, o cultură pentru care an de an alocă o suprafață de 1.000 de hectare. La porumb, fermierul aplică o regulă de aur – întotdeauna cultura se înființează pe suprafețele irigate din fermă. Fără irigații cel mai probabil, producția de anul acesta nu ar fi depășit 5.000 kg/ha.

back to top