Automatul de miere – investiția pe care un apicultor constănțean a făcut-o pentru a-ți valorifica mai ușor producția din stupină. Afacerea, una abia la început, promite să îl scutească pe stupar de bătăile de cap de a găsi clienți. Cu condiția, însă, ca românii să învețe să aibă încredere că mierea sa este autentică, la fel ca și cea pe care o găsesc la târgurile apicole.
Nicolae Zanfir, apicultor și președinte al Asociației Apicola Tomis din județul Constanța, a găsit o variantă inedită pentru a-și vinde producția de miere din stup: automatul de miere. De câteva luni bune, constănțenii pot cumpăra miere din stupina sa prin intermediul automatului amplasat în Auchan din municipiul Constanța. Investiția în aparat l-a costat pe apicultor în jur de 1.600 euro, cu tot cu transport, și a fost adus tocmai din America. ”Am început activitatea apicolă cu pași mărunți, acum 15 ani, cu câțiva stupi, pentru că totul a început din pură pasiune. Treptat, pasiunea s-a transformat într-o mică afacere de familie, ghidat în activitate și de secretele pe care le-am moștenit, fiind la a treia generație de apicultori. De la câțiva stupi am ajuns acum să avem undeva peste 230 de familii de albine. Când m-am apucat de apicultură nu am știut că o să îmi placă așa de mult. Mi-a plăcut atât de mult activitatea apicolă încât am decis să mă ocup de asta. Am reușit să construim cu pași mărunți o afacere de familie în care eu mă ocup de albine și extracția mierii și soția se ocupă de tot ce înseamnă afacerea în sine”, a declarat recent Nicolae Zanfir, apicultor și președinte al Asociației Apicola Tomis.
Ideea de a aduce în România un automat de miere a venit din nevoia de a ajunge direct la consumator. Cum vânzarea în piețe și oboare nu prea dădea rezultatele dorite, apicultorul s-a gândit să vândă mierea adusă direct de la stup prin intermediul automatului. ”Sunt singurul apicultor din România care a adus pe piață automatul de miere. Automatul a costat 1.600 de euro și a fost adus din America, de la o firmă specializată, și l-am adaptat pentru a se potrivi condițiilor de păstrare ale mierii. Automatul era destinat pentru vânzarea de produse alimentare, adică era dotat și cu frigidere, ori pentru miere nu ai nevoi de frig. În acest sens, am renunțat la frigidere și am păstrat sistemul de ventilare. Mierea se păstrează cel mai bine la temperatura mediului înconjurător, dacă e cald e bine să stea la cald, dacă e frig e bine să stea la frig. De asemenea, a fost nevoie să adaptez și sistemul de plată, adică moneda acceptată pentru plată să fie leul românesc”, a mai spus apicultorul.
În prezent, la Constanța funcționează singurul aparat de acest gen pe piață și chiar dacă încă nu se simte o îmbunătățire a vânzărilor de miere, apicultorul este convins că, în timp, își va recupera banii cheltuiți. ”Dacă fiecare am avea așa ceva la poarta stupinei și românii ar consuma mai multă miere și mierea ar fi de mai bună calitate. Am un singur automat și sincer vă spun că merge în pierdere. Oamenii nu sunt obișnuiți cu automatele, cu atât mai puțin să-și cumpere miere de la automat. În general vindem cam două borcane de miere pe zi, aproximativ un kilogram de miere, dar am convingerea că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. La automat se plătește doar în lei și în cazul în care există o problemă, avem afișat numărul de telefon și oricând este o problemă cineva poate ajunge în 10 minute și se poate remedia situația”, a mai spus apicultorul. Cum a reușit Arnaud Perrein să obțină un preț mai bun pentru rapița din 2016