Companiile IT&C, fie că sunt multinaționale sau startup-uri, dar și companii românești deja consacrate, au aflat detalii si informatii despre licențe, drepturi de autor, mărci, brevete și invenții, protecția programelor pe calculator și programe open source, în cadrul conferinței PRIA IT&C and Intellectual Property – cel mai complet eveniment din Romania dedicat proprietății intelectuale pentru sectorul IT&C, organizat de PRIAevents pe 4 octombrie 2016, hotel Sheraton București, sala Iridium, începand cu ora 9,30.
Teodor Blidăruș, Președintele ANIS a declarat în cadrul conferinței PRIA IT&C Intellectual Property din data de 4 Octombrie 2016 ca ANIS face demersuri pentru creearea unui ghid de bune practici pentru achizițiile publice din sectorul IT&C. De asemenea, Dl. Cornel Mănescu, Director General Adjunct Direcția Generală Societatea Informațională, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a declarant în cadrul acealeași conferinte ca “poate ar fi bine” sa dezvoltăm un astfel de ghid de bune practici împreuna cu ANAF și Ministerul Finanțelor.
În prezentarea susținuta de Teodor Blidăruș, Președintele ANIS, reiese ca Industria IT românească este în creștere într-un ritm foarte rapid, si se estimează că software-ul și industria serviciilor IT va genera mai mult de 3% din PIB-ul din România în 3 ani, spre exemplu doar anul acesta va fi o creștere de 17% fata de anul precedent. România are potențialul de a deveni un factor-cheie al transformării digitale în Uniunea Europeană, datorita forței de muncă calificate și infrastructurii de internet.
De asemenea, Dl. Teodor Blidăruș, este de părere că, de acum înainte, nici pregătirea personalului și nici costurile cu forța de muncă, nu ar trebui sa fie o prioritate, ci inovația.
PRIA IT&C and Intellectual Property a fost de interes pentru manageri din companiile din sectorul IT&C din România, atât antreprenori, dar și reprezentanți ai companiilor multinaționale, pentru directorii juridici și consultanții juridici din cadrul companiilor private și de stat din România, pentru judecători, procurori și reprezentanți ai mediului universitar, ai autorităților și a presei de specialitate.
Printre temele de interes abordate în cadrul conferinței s-au regăsit: Contextul investițional în sectorul IT&C din România, protecția prin proprietatea intelectuală: drepturi de autor, patente și design, OSIM-strategia dezvoltarii protecției proprietații industriale în România, Concurența și Proprietatea Intelectuală, licențele și drepturile de autor, obținerea unui brevet sau depunerea unei cereri de brevet, provocările pentru programele open source, legislația Europeană și naționala privind proprietatea intelectuală, protecția programelor de calculator – legislația actuală și provocări, aspecte privind reglementarea, transferul de tehnologie, concurență neloială, drepturile și obligațiile, termeni și condiții pentru licențe pentru software, achiziții publice de software și cadrul legislativ actual.
La conferința PRIA IT&C and Intellectual Property lectori invitați au fost: Anca DEACONU – Director Direcția Brevete Invenție și Suport al Inovării, OSIM; Estella GUTTMAN – Șef Birou Examinare Mărci Internaționale, OSIM; Cristian POPESCU – Partener, Popovici Nițu, Stoica & Asociații; Corneliu MĂNESCU – Director General Adjunct Direcția Generală Societatea Informațională, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională; Teodor BLIDĂRUȘ – Președinte, ANIS; Gabriel CONDEȘTEANU – Director Direcţia Tehnologia Informaţiei, ONRC si Prof. Dr. Alexandru MARIN – Director, Oficiul de Transfer Tehnologic, Universitatea Politehnica București.
Conferinţele PRIAevents aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 10 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.
PRIA IT&C and Intellectual Property s-a desfășurat cu sprijinul Camerei de Comerț România – Olanda, Camerei de Comert si Industrie Româno-Germană, Camerei de Comerț România – Israel, Camerei de Comert Româno-Britanice, Asociației Patronală a Industriei de Software și Servicii, precum și NISSA.
Partener principal al evenimentului a fost Popovici, Nițu, Stoica & Asociații, iar parteneri media au fost Agerpres, 9AM News, Transilvania Business, Nine O’clock, MarketingPortal.ro, Wolters Kluwer Romania si Manager.ro
Mai multe detalii despre agenda despre evenimentul PRIA IT&C and Intellectual Property puteţi găsi pe https://priaevents.ro/pria-itc-protection-through-intellectual-property/