Circa 10.000 de romani pot beneficia de bani prin „Casa Verde” si „Casa Verde Plus”

Circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuințe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”, lansate în consultare publică.

 

„În acest mandat, am vrut să punem în România niște măsuri concrete prin care să stimulăm o tranziție către economia verde. Ori economia verde înseamnă că avem mediul în centru creșterii economice. Programul Casa Verde Plus atinge un domeniu important pentru că materialele de construcții au o amprentă de carbon mare, în general. O casă ecologică este mult mai ieftină”, a spus Cristiana Pașca-Palmer, ministrul Mediului. Ministrul Mediului a subliniat că programul „Casa Verde” este unul prin care atât cetățenii cât și autoritățile publice, persoanele juridice pot să acceseze acest suport financiar pentru a-și schimba sistemul de încălzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.”Casa Verde Plus vine și completează și cu subvenții pentru materiale de construcție ecologică, pentru sisteme de izolație a casei cu materiale ecologice. Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire și 45 milioane lei pentru partea de materiale de construcție ecologică. Pentru persoanele fizice, banii alocați prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane. O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea fi finanțate în proporție de 100%. Asociațiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm și la aceasta’, a precizat ministrul Mediului.

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanțate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice. Potrivit ministrului, românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul „primul venit, primul servit”.

back to top