Taieri de copaci ilegale si “sofisticate”

Fenomenul de defrișare este mult diminuat în această perioadă, se taie în continuare ilegal, iar per total volumul este mare însă nu se mai rade tot.

 

Fenomenul de defrișare este mult diminuat în această perioadă, se taie în continuare ilegal, iar per total volumul este mare însă nu se mai rade tot, a declarat duminică ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer. „Trebuie să fim puțin atenți la cuvântul defrișări. Pentru că acest cuvânt înseamnă tăierea completă a unei păduri. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, în România excesiv după ce pădurea a fost retrocedată. Fenomenul de defrișare este foarte mult diminuat în această perioadă și aș putea să spun că anul acesta nu s-a întâmplat o astfel de defrișare. În schimb, se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat să spunem. Un copac aici, un copac dincolo…Per total volumul este mare însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot măcar lași un pic de posibilitate pădurii să se regenereze. Pentru că pădurea se regenerează natural. Ce se poate face este o problemă complexă”, a spus Cristiana Pașca-Palmer.

Aceasta a precizat că oprirea tăierilor ilegale nu se poate face într-un an „mai ales când sistemul funcționează de așa de mulți ani”.”Cred că putem diminua fenomenul de tăieri ilegale prin măsurile luate, inclusiv prin aplicația Inspectorul pădurii și prin legislația pe care o avem în vedere pentru anul în curs. Sunt 20.000 de descărcări ale aplicației într-o săptămână de la lansare. Am observat că dintre toate sectoarele pe care le gestionez ca ministru, în România, pentru cetățeni, pădurile au cea mai mare sensibilitate”, a mai precizat Cristiana Pașca-Palmer.

back to top