Coalitia pentru economia circulara in Romania solicita ca taxa de depozitare sa fie mentinuta in forma actuala pentru toate tipurile de deseuri

În urma conferinței PRIA Environment, care a avut loc la Hotel Radisson Blu București, în data de 8 Februarie 2017, suntem mândri să aflăm ca mediul de afaceri a fondat ulterior Coaliția pentru economia circulară în România, semnată de aproximativ 70 de companii membre din zona de salubrizare și reciclare.

De asemenea, Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru și Ministru al Mediului a anunțat în timpul conferinței PRIA Environment că amână ordonanța de urgență propusă. În același timp, mediul de afaceri solicită ca taxa de depozitare să fie menținută în forma actuală pentru toate tipurile de deșeuri: nepericuloase inclusiv cele municipale, periculoase și inerte, așa cum este ea implementată la nivelul statelor membre UE. Astfel, susținem menținerea cadrului legal actual prin renunțarea la ordonanța propusa, precum si modificarea OUG 195/2005 prin introducerea pentru taxare a deșeurilor periculoase și introducerea unor mecanisme optime, eficiente, concurențiale,nediscriminatorii și clare privind normele de aplicare a ordonanței.

Coaliția susține păstrarea la nivelul actual a penalităților impuse producătorilor și importatorilor pentru neîndeplinirea țintelor și nu negocierea în sensul diminuării acestora sub costurile de colectare asa cum se solicita astăzi. Aceste penalități nu trebuie plătite decât pentru diferența nerealizata pana la nivelul obiectivelor asumate de România pentru fiecare flux de deșeu: deșeuri de ambalaje, echipamente electrice și electronice, anvelope, baterii.

Coaliția pentru economia circulară în România este de părere că, aceste două mecanisme: TAXA DE DEPOZITARE și RĂSPUNDEREA EXTINSĂ a producătorului reprezintă singurele mecanisme economico-financiare pentru a scădea nivelul depozitarii și în fond, cele doua motoare ale ECONOMIEI CIRCULARE.

Alături de Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru și Ministru al Mediului care a participat la conferința PRIA Environment, alți lectori au fost:  Radu MERICA – Director General, RER (Recuperare Ecologică și Reciclare); Constantin DAMOV – Co-Fondator, Green Group; Cristian LAZĂR –Director Comercial, Rom Waste Solutions; Mihai ROHAN – Președinte, CIROM; Robert UZUNA– Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu; Andrei ORBAN – Președinte Environ / Coordonator al Grupului de Lucru Mediu al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK Romania), Andrei COȘULEANU, Board Member, Let’s Do It Romania și Irina IONESCU – Președinte Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare. Evenimentul a fost moderat de către Raluca VOIVOZEANU, CEO, PRIA Conferences.

PRIA Environment Conference a găzduit autorități, reprezentanți de marcă ai mediului de business, ai autorităților și ai comunității științifice, precum și lideri comunitari, care au discutat politici în curs de dezvoltare, probleme și progrese tehnologice care au impact asupra resurselor naturale, precum și oportunități concepute pentru a crea un viitor durabil prin gestionarea corectă a mediului. Totodată s-au dezbătut subiecte referitoare la dezvoltarea acestor interacțiuni complexe, care redefinesc viitorul mediului în România și alinierea la cerințele internaționale.

În cadrul conferinței PRIA Environment Conference s-a beneficiat de aflarea noutăților din domeniu, analize la un nivel înalt. S-a dezbătut politica naţională în domeniul gestionării deşeurilor, managementul deșeurilor si transformarea acestora și cum putem învăța din experiența altor țări.

Am aflat despre rezultatele orașelor din România și care se află pe locurile fruntașe.

De asemenea, au fost abordate subiecte importante despre reciclarea electronicelor și electrocasnicelor, prevenirea și controlul poluării mediului, deșeurile din ambalaje, metale și deșeuri periculoase.

În cadrul conferinței PRIA Environment Conference s-au analizat noutățile legislative cu impact asupra comunităților noastre, strategii și politici, schimbările actuale, precum și impactul tehnologic asupra mediului.

Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au regăsit: Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă (SNDD) a României – orizonturi 2020-2030; Managementul mediului și evaluări pentru dezvoltare durabilă în România; Politica naţională în domeniul gestionării deşeurilor.  Managementul deșeurilor și transformarea acestora. Taxa pe tonă pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi. Cine o va suporta? Ce valoare are piața reciclării și cum putem încuraja industria verde? Ce procent de reciclare are România acum? Ce țintă avem în fiecare an? Care trebuie să fie aceasta pana în 2020? Cum se adaptează Bucureștiul cerințelor de mediu europene și mondiale? Dar celelalte orașe? Se poate construi o nouă instalație pentru tratarea și neutralizarea deșeurilor în Municipiul București? Care este situația depozitelor de deșeuri care deservesc Capitala? Ce orașe au rezultate mai bune? Cum se implică companiile în protecția mediului? Cum pot contribui companiile la educarea angajaților, dar și a cetățenilor în general, pentru respectarea normelor de mediu?

Mai multe detalii evenimentul PRIA Environment puteți găsi pe https://priaevents.ro/pria-environment-conference/

Despre PRIAevents

PRIAevents – experţii tăi în evenimente! Noi aducem informaţii de ultimă oră şi trend-uri în business prin intermediul conferinţelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru zona de business!

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:

raluca.voivozeau@priaevents.ro  0744 584 661.

back to top