Daniel Constantin, Vice-Premier și Ministru al Mediului a înmânat Premiul pentru cel mai tânăr fermier, în cadrul Galei PRIA Women in Agriculture, care a avut loc la Teatrul Național București în 20 martie 2017

Conferința PRIA Agriculture a fost cel mai important eveniment al primăverii pentru agricultură și a reprezentat o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități, și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector. A avut loc la Teatrul Național București în 20 martie 2017, cadru deosebit în care s-au discutat cele mai importante teme pentru agricultura României.

Conferința a fost însoțită de gala PRIA – Women in Agriculture, în cadrul căreia am recunoscut și premiat eforturile și contribuția femeilor pentru acest sector important al economiei românești. Daniel Constantin, Vice-Premier și Ministru al Mediului a înmânat Premiul pentru cel mai tânăr fermier, în cadrul Galei PRIA Women in Agriculture.

Premiile din cadrul galei PRIA Women in Agriculture au fost acordate doamnelor:

  1. PROFIRA ONODE – Economist în domeniul agrar, Director Executiv, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Galați.

Premiul pentru întreaga activitate desfășurată, dar și pentru profesionalismul de care a dat dovada în sprijinul fermierilor din județul Galați

  1. MARICICA VRABIE – Director General, Hort Altoi Focșani Vrancea.

Premiul pentru activitatea in domeniul agricol si pentru o mare diversitate a produselor agricole pe care le gestionează. Cu peste 32 de ani de experiență în agricultură, Dna. Maricica Vrabie a ajutat mereu fermierii şi agricultura românească.

  1. DENISA GEANINA PINTILIE – Administrator, Geo & Costi Agrostar, Comuna Găneasa, Ilfov.

Pentru ca a dovedit  că multe bariere pot fi depăşite graţie voinţei şi implicării,  astfel reușind să implementeze proiecte de success cu accesarea fondurilor europene.

  1. MARIA HUPRICH – Administrator, SC Autodomus SA, din  Reghin, Târgu Mureș.

Pentru că a demonstrat că prin voință, curaj, devotament și sinceritate poți dezvolta o afacere în agricultură.

  1. Ing.  MARIA PĂCUREANU– Cercetător Științific, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Premiul pentru întreaga activitate în domeniul cercetării, în special pentru activitatea privind ameliorarea florii soarelui

  1. NICOLETA  ZAINEA  –   Acționar la AGRI SOL Srl, comuna Belciugatele, jud, Călărași.

Premiul pentru diversitatea portofoliului pe care îl gestionează în domeniul agricol, pentru seriozitate si profesionalism

  1. IONIȚĂ EMILIA – Administrator al societății Transmim Agricultura SRL.

Premiul pentru tenacitate și seriozitate în administrarea companiei și implicarea în comunitate

  1. AURORA ELENA GRAEVEN ENACHESCU – Administrator al SC Pyac SRL Slatina.

Premiul pentru categoria tânăr fermier, pentru entuziasm și planuri de creștere și dezvoltare.

  1. VERONCA TONCEA – Președinte/Director General – Fondul de Garantare a Creditului Rural –FGCR.

Premiul pentru întreaga activitate în domeniul agriculturii și rezultate excelente în slujba unui sector de activitate atât de important ca și cel agricol

  1. IRINA FLOREA– Director Executiv – Mere de Itești.

Premiul pentru crearea unui brand românesc sănătos ce susține și promovează un stil de viață sănătos.

  1. EUGENIA DRAGNEA–  Director Executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

Premiul pentru determinarea și efortul pe care le depune zilnic pentru fermieri, membri ai LAPAR – organizație reprezentativă pentru sectorul agricol românesc.

  1. MONIKA PUIU – Președinte APIMAR / Director General a NHR Agropartners. Premiul pentru leadership in domeniul agriculturii.

Lectorii prezenți la eveniment au fost: Elena TATOMIR – Director general, Direcția Generală Politici Agricole și Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii;  Laura MIHAI – Director, Directia Clienți Mari, CEC Bank; Laurenţiu BACIU – Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR);  Emil DUMITRU – Preşedinte, Confederația Națională ProAgro; Florentina GHEORGHE – Director General, Directia Economica, INS;  Ioana DIMA – Director, Directia de Agricultura, INS; Ortansa STROE  – Director General, AGROMEC SENDRENI; Nastasia BELC – Director General, Institutul Naționalde Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București; Iuliana IONEL – Secretar științific, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române; Monika PUIU –Președinte, APIMAR; Irina FLOREA – Director Executiv, Mere de Itești și Maricica VRABIE – Director General, Hort Altoi Focșani.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață, și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Și în țara noastră agricultura joacă un rol important și se află pe locul doi din UE ca producător apicol, ocupă a treia poziție în topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor și este cel mai mare producător de vinuri din regiunea Europei centrale și de est și al 6-lea ca volum din Europa, imediat după Franța, Italia, Spania, Germania și Portugalia.

Potențialul României în sectorul agricol este foarte mare și încă există loc de creștere. În continuare vom vedea  probleme cu care ne confruntăm, dar și soluții sau sugestii pentru a exista o creștere esențială a agriculturii românești, dar și anumite probleme cu care ne confruntăm.

Pentru că sectorul agricol este extrem de important și pentru că numărul femeilor fermier în România este foarte mare, dar și al celor care lucrează în rândul autorităților și al domeniilor conexe agriculturii, în cadrul conferinței PRIA Agriculture am premiat și aplaudat activitatea acestora în sectorul agricol. Vom afla de asemenea cu ce provocări se confruntă, de ce au nevoie pentru a-și crește afacerile, care sunt poveștile lor de succes.

Pentru a doua oară în România, prin intermediul PRIA Women in Agriculture am scos în evidență și am determinat oamenii să conștientizeze care este rolul femeilor în dezvoltarea agriculturii în țara noastră.

Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au regăsit: Prioritățile Guvernului României în ceea ce privește agricultura României; Activitatea agențiilor AFIR și APIA care au un rol esenţial în aplicarea Politicii Agricole Comune. Ce măsuri se vor deschide în acest an? Ce sume sunt alocate fiecăreia?; Cum realizăm creşterea absorbţiei fondurilor europene? Cum pot ajuta bancile, societățile de leasing și fondurile de garantare la creșterea absorbției fondurilor UE? Care este rolul fondurilor de investiții destinate agriculturii? ; Cadastrul național. Cum ar trebui să arate legea fondului funciar? De când se va face identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale?  Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piața funciară?; Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?; Sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe; Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor agricole; Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea profolosirea eficientă a energiei; Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri în agricultură; Cât de avantajoase sunt ajutoarele de stat in agricultură și cine poate beneficia de ele? Ce subvenții primesc fermierii români pentru Campania 2017?; Arendearea terenurile agricole in vederea comasării; Cum va arăta Politica Agricolă Comună după anul 2020?; Norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune; Alocarea fondurilor suplimentare a Guvernului pentru plata subvențiilor și infrastructura de irigații.

PRIA Agriculture a reunit 250 participanți, dintre care: reprezentanţi ai Guvernului României; reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale; reprezentanți ai APIA și AFIR; reprezentanți ai ASAS, ai institutelor de cercetare agricolă; membri Pro Agro , LAPAR, dar și ai altor asociații importante, AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR; reprezentanți ai Camerelor de Comerț; reprezentanți ai producătorilor de cereale şi producătorilor de erbicide, pesticide şi produse agro-chimice; reprezentanți ai companiilor FMCG și ai distribuitorilor; reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai băncilor din România, ai societăţilor de asigurări, ai societăţilor de leasing, fonduri de investiții, fonduri de garantare și contragarantare; consultanţi, companii cu servicii şi soluţii IT, precum și presa de specialitate.

Mai multe detalii despre evenimentul PRIA Agriculture puteţi găsi pe https://priaevents.ro/pria-women-in-agriculture-2017/

Despre PRIAevents

PRIAevents – experţii tăi în evenimente! Noi aducem informaţii de ultimă oră şi trend-uri în business prin intermediul conferinţelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru zona de business va găsi cele mai bune metode pentru a vă garanta ROI şi pentru a croi un eveniment special pentru dvs.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:

raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.

back to top