Fonduri europene pentru agricultura

Producătorii agricoli pot cere, începând cu data de 16 august 2016, sprijin financiar pentru o schemă de ajutor care le poate aduce până la 1,5 milioane de euro.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat recent (www.afir.info) varianta finală a Ghidului Solicitantului pentru accesarea Schemei de ajutor de stat GBER Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol în vederea obţinerii de produse neagricole”, aferentă Submăsurii 4.2a „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol.

Totodată, împreună cu această schemă de ajutor de stat va putea fi accesată și o Schemă de ajutor de minimis pentru „Sprijin pentru servicii de consultanță în vederea  implementării proiectelor de investiții pentru procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol în vederea obținerii de produse neagricole”.

Ghidul solicitantului poate fi consultat în vederea întocmirii cererilor de

finanțare pentru sesiunea de cereri de proiecte fiind deschisă, începând cu data de 16 august 2016. Solicitanții interesați să obțină finanțare europeană nerambursabilă prin intermediul Schemei de ajutor de stat GBER, ce vizează obținerea de diferite produse printre care producerea de fructe confiate sau băuturi alcoolice din fructe, pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului pe pagina oficială de internet a AFIR, www.afir.info. Măsurile sunt în linie cu  „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat de premierul Dacian Cioloș în luna martie 2016, prin care se urmărește, între altele: stimularea mediului de afaceri din mediul rural, crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale, reducerea diferențelor dintre mediul rural și urban. Pachetul de măsuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la secțiunea Obiective, subsecțiunea Strategii-Politici-Programe.Obiectivul general ale Schemei de Ajutor de Stat GBER (4.2a)Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea și marketingul produselor pomicole în vederea obţinerii de produse neagricole” vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii celor care realizează investiţii în sectoarele economice, eligibile, mentionate în Anexa 4 la Ghidul Solicitantului. Beneficiarii Submăsurii – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, societăţi comerciale, cooperative agricole, grupuri de producători – pot obţine o rată a sprijinului public nerambursabil de maximum 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

 

back to top