Germanii de la Agrarius-productii la hectar mai mari fata de media economiei

Grupul german Agrarius, unul dintre investitorii germani importanți din Banat cu exploatații de aproximativ 5.000 de hectare, a obținut productivități la grâu, orz de toamnă și rapiță cu până la 78% mai mari față de estimările medii la nivelul economiei locale în acest sezon.

 

„La rapiță vom avea, probabil, încasări conforme cu planurile noastre și ușor sub plan la grâu în contextul actual al prețurilor mici”, a spus Ottmar Lotz, șeful Agrarius, într-un anunț dat astăzi publicității.Germanii estimează că vor trage linie sub o productivitate medie a grâului de 6,20 tone/ha din cele 1.450 de hectare dedicate acestui produs în fermele lor.Acest nivel de productivitate este cu 3% mai mare față de rezultatul Agrarius din vara trecută și cu 51% mai mare față de randamentul mediu prognozat la nivel de economie.Cele 1.350 de hectare ce au fost acoperite de germani cu rapiță au o productivitate medie de 3,5 tone/hectar, în creștere cu 9,3% față de sezonul precedent.Acest nivel de productivitate arată un plus de 28% față de media economiei.Agrarius a experimentat cu succes și cultura de orz prin dedicarea a 145 de hectare acestui produs.Aceste terenuri au generat o productivitate medie de 7,05 tone/hectar, cu 78% peste randamentul mediu al fermelor românești.Germanii strâng acum 14.700 de tone de grâu, orz și rapiță în creștere cu 27,8% față de rezultatul din vara anului trecut. Plusul vine atât din majorările de productivitate, cât și din expunerea mai mare pe culturile de toamnă în acest sezon. Germanii au dedicat 2.945 de hectare de teren arabil pentru culturile de grâu, orz de toamnă și rapiță în acest sezon, în creștere cu 25% față de planul de culturi precedent. Majorarea a venit pe fondul introducerii orzului în planul de culturi, dar și din extinderea suprafețelor de grâu și rapiță în medie cu 19%.

Decizia unei expuneri superioare pe culturile de toamnă a fost luată după ce productivitatea de la soia și porumb a fost afectată de valul de secetă din vara anului trecut.Condițiile meteo le dau germanilor speranțe pentru rezultate pozitive și în cazul culturilor de primăvară. Cea mai importantă expunere din acest segment a germanilor este cea de la porumb.„Culturile de porumb, soia și floarea-soarelui sunt, din punctul de vedere al perspectivei de astăzi, într-o condiție bună. Asta ne dă speranțe pentru o recoltă bună cu randamente peste medie”, a spus Ottmar Lotz.

Agrarius a semănat 984 de hectare cu porumb, 381 de hectare cu soia și alte 180 de hectare cu floarea-soarelui în această primăvară. Germanii și-au bugetat anterior că vor recolta aproximativ 18.000 de tone de cereale, semințe și boabe oleaginoase în acest sezon agricol. Rezultatele de la grâu, orz și rapiță arată că ei ar trebui să mai strângă doar 3.300 de tone în toamnă pentru a atinge acest obiectiv. Acest obiectiv poate fi atins cu o productivitate medie de numai 2,13 tone/ha din suprafețele dedicate porumbului, florii-soarelui și culturii de soia.Agrarius și-a schițat un plan de afaceri pentru acest an cu incasări cuprinse între 4,5 și 4,8 milioane de euro și profit operațional cuprins între 0,45 și 0,7 milioane de euro. Sumele corespund unor marje de profit operațional cuprinse între 10% și 14,5%. Germanii de la Agrarius au o istorie de opt ani pe piața locală a producției agricole, interval în care au crescut de la zero pană la 5.000 de hectare prin achiziții succesive de ferme și prin intermediul parafării de contracte de arendă cu micii proprietari de teren arabil. Agrarius operează prin firme precum Tomtim Tomnatic, Apodemus Agrar sau Jantom. Agrarius este listată pe piața de capital din Frankfurt, fiind unul dintre puținii producători agricoli locali ale căror acțiuni sunt listate pe o bursă din Occident.

 

back to top