Prin Ordonanța de Urgență 48/2017, aprobată vineri 30 iunie, în ședința de Guvern, decizie luată fără consultare publică, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deșeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019.
Coaliția pentru Economia Circulară în România, o inițiativă apolitică și privată a unor experți de mediu, avertizează că această decizie de a suspenda aplicarea taxării la groapă a deșeurilor cu 80 de lei pe tonă va duce la intrarea României în infringement pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în anul 2020, iar din 2021 România va plăti până la 200.000 euro pe zi.
După o amânare de 3 ani, taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmărește reducerea cantității deșeurilor depozitate și încurajarea colectării selective a deșeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Într-un comunicat transmis de Coaliția pentru Economia Circulară în România, se menționează următoarele “Poziția surprinzătoare a Ministerului Mediului – care pare ca a uitat că principala sa obligație este protejarea mediului înconjurător şi a României de penalitățile de infringement – are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deșeuri şi așa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren şi afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, la îngroparea României sub un munte de gunoaie”, iar “Prin suspendarea acestei penalități, România se îndreaptă într-o direcție total opusă pachetului European de Economie Circulară aprobat şi de Senat prin Hotărârea nr 3/2016 precum şi eforturilor depuse la nivel european pentru devierea depunerii la groapă a deșeurilor şi creșterea gradului de reciclare a deșeurilor”.
Coaliția susține că suntem singura țară din Uniunea Europeană care încurajează depozitarea deșeurilor la groapă şi că este o evidență de necontestat că introducerea măsurii penalizatoare şi creșterea graduală a valorii ei a dus, în toate statele membre ale UE, la creșterea gradului de reciclare și reutilizare a deșeurilor municipale.
Într-o scrisoare transmisă pe 14 iunie 2017, Coaliția pentru Economia Circulară în România a cerut Guvernului, să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilor de 80 de lei pe tonă, intrată în vigoare de la începutul anului, deoarece o astfel de măsură ar duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie.
Tot Coaliția, consideră că Ministerului Mediului pare ca a uitat că obligația sa principală este protejarea mediului înconjurător şi a României de penalitățile de infringement. Această poziție are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deșeuri insuficiente, afectarea pânzei freatice şi distrugerea a mii de hectare de teren.