Și în acest an Camerele de Comerț și Industrie germane bilaterale (AHK) din Europa Centrală si de Est au realizat un chestionar din care reiese situația economica dar și condițiile investiționale din fiecare țară în parte.
Europa Centrală și de Est (ECE) este deosebit de importantă pentru companiile germane deoarece, in aceasta parte a Europei, numeroase companii germane au realizat investitii strategice. Practic s-au facut investiții pe termen lung, cu deschidere si extindere de capacități de producție pe care apoi le-au extins. Si România, contribuie la competitivitatea companiilor germane pe plan internațional. Datorită poziției geografice favorabile cu cei 20 mil. de locuitor şi un venit în creştere, România, stat membru al UE, este o piață de desfacere importantă în Europa de Sud Est. Companiile germane au aici perspective bune pentru planurile lor de afaceri. Printre factorii investiționali decisivi la nivel european se numără costurile încă scăzute cu forța de muncă și forța de muncă bine calificată, în ciuda lipsei de personal care se resimte tot mai mult în unele regiuni, dar şi impozitarea relativ scăzuta a companiilor. România devine tot mai mult un amplasament investițional destinat domeniilor de cercetare și dezvoltare. Multe companii germane au realizat deja investiții importante în aceste domenii. Faţă de anul anterior România a crescut uşor în ochii investitorilor germani, în ce priveşte condiţiile pentru cercetare&dezvoltare.
Pe baza Chestionarului de conjunctură ECE a realizat un raport pentru România ce oferă pe de o parte, posibilitatea de a face comparație între România și celelalte țări din regiunea ECE. Pe de alta parte, urmărește și să ofere o imagine complexă asupra României ca amplasament investițional. Prin Raportul de conjunctură pentru România se doreste atragerea atenţiei factorilor de decizie politici şi economici din România asupra aspectelor pozitive dar şi negative sau restrictive. In acest fel Romania este susţinuta astfel la îmbunătăţirea strategiilor politico economice.
AHK România, în calitatea sa de reprezentanţă oficială a economiei germane în România, este preocupată de îmbunătăţirea calităţii amplasamentului investiţional şi a climatului economic din România.
În special prin munca susţinută şi activitatea practică în cadrul grupurilor de lucru pe diverse teme. In calitate de Cameră de Comerţ bilateral, AHK România realizeaza legătura atât de necesară dintre mediul de afaceri privat şi cel politico administrativ.
Chestionarul, care a stat la baza realizarii Raportului, s-a derulat în perioada 1 februarie-1 martie 2016. Au fost chestionate 105 companii cu capital german din România. Dintre acestea, 70% aparţin unui concern respectiv unui grup de firme. 83% din companii au sediul central în Germania, 7% în Austria, 10% în România. Pe branşe sunt 43% din companii din servicii, 22% din comerţ, 21% din industria prelucrătoare şi 4% din domeniul alimentării şi furnizării de energie şi apă
Camera de Comerţ şi Industrie Româno Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România.
AHK România aparține, alături de Camerele de comerț și industrie germane (IHK), rețelei globale a Camerelor de comerț germane bilateral reunite sub umbrella Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK).
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, înființată în 2002, numără peste 530 de firme membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. În România AHK se implică activ în implementarea sistemului dual de învățământ după model german și a înființat platforma GreenTecheconet Romania, cât și o Curte Permanentă de Arbitraj.