PRIAevents, a organizat conferința PRIA Energy – unul dintre cele mai complexe evenimente din România, dedicat sectorului energetic în 25 aprilie 2017, la hotel Intercontinental, sala Rondă. Evenimentul a reunit cei mai importanți leaderi din energie, consultanți, avocați, investori, bancheri și reprezentanți ai mass mediei.
Într-o economie din ce în ce mai globalizată, strategia energetică a unei țări se realizează în contextul evoluțiilor și schimbărilor care au loc pe plan mondial. România dispune de o gama diversificată, dar redusă cantitativ de resurse de energie primară: țiței, gaze naturale, cărbune, minereu de uraniu, precum și un potențial valorificabil de resurse regenerabile relativ modest.
Unul dintre elementele prioritare ale strategiei energetice îl constituie îmbunătățirea eficienței energetice, dar și strategii privind hidroenergia, petrolul si gazele și energia nucleară.
În cadrul conferinței PRIA Energy s-a beneficiat de aflarea noutăților în domeniul energetic, analize la un nivel înalt, interconectarea dintre activități, noi tehnologii, evoluții, inovații și oportunități de investiții.
Conferința Pria Energy a găzduit lideri și vizionari din industria energetică, autorități, comunitatea științifică și sectorul privat, precum și lideri comunitari, care au discutat politici în curs de dezvoltare, probleme și progrese tehnologice care au impact asupra resurselor energetice mondiale; soluții inovatoare strategice și tendințe în industria energetică, precum și oportunități concepute pentru a crea un viitor durabil prin intermediul și gestionarea mediului. Totodată s-au dezbătut subiecte referitoare la dezvoltarea acestor interacțiuni complexe, care redefinesc viitorul energiei la nivel mondial.
Invitat ca lector la conferința PRIA Energy, Dl. Dian POPESCU, Consilierul al Ministrului Energiei a precizat in cadrul conferinței că “În energie nu poate fi vorba de piaţă liberă, pentru că se omoară unii pe alţii”, iar „piaţa de energie trebuie în continuare reglementată de către stat, deoarece, dacă ar concura pe o piaţă liberă, companiile s-ar omorî unele pe altele, afectând securitatea energetică a ţării”.
„Nu toată energia electrică produsă în România este extrem de eficientă, dar toate companiile care pot face eforturi de a investi și de a produce cât mai ieftin vor avea un rol extrem de important în viitorul apropiat. Hidroelectrica are o strategie foarte clară în acest sens, suntem și un pilon de bază al strategiei energetice, producția pe apă din surse hidro va continua să fie și în următorii 30 de ani, unul dintre pilonii de bază al strategiei energetice, în ceea ce privește producția de energie electrică. Deci undeva între 28 și 30% vom produce mereu, plus în afară de asta, 75-80% din serviciile de sistem sunt preluate tot de către noi „, a spus Dl. Karoly BORBELY, Director de Strategie, Hidroelectrica, lector cadrul conferinţei PRIA Energy.
“Populaţia va avea surprize în ceea ce priveşte preţul gazelor la toamnă”, iar „Efectele liberalizării preţului gazelor de producţie internă de la 1 aprilie se vor vedea toamna şi iarna viitoare, când populaţia va avea surprize legate de preţul gazelor, a declarat Dna. Silvia VLĂSCEANU, Director Executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în cadrul conferinţei PRIA Energy.
„Vom vedea la toamnă. Noi v-am avertizat, nu puteţi spune că nu aţi ştiut, dar la toamnă vom avea mari surprize în ceea ce priveşte piaţa de gaze şi mă refer la preţul pe care populaţia îl va plăti”, a continuat Dna. Vlăsceanu.
Prezent la eveniment, Dl. Valentin MIRCEA, Senior Partner, Mircea and Partners Law Firm, expert în energie, precum şi fost Vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, a menționat că: “Concurenţa este bună şi poate naşte bunăstare inclusiv în sectorul energetic”.
„În opinia mea, nu există un monopol legal. Nu este uşor să spargi tipare tradiţionale, să pui ceva în loc neştiind că va funcţiona. Dar eu cred în concurenţă şi consider că chiar şi în domeniul distribuţiei de energie poţi să ai în anumite zone, dacă nu la nivel naţional, o anumită concurenţă. Se pot găsi mecanisme de reglaj şi pentru aşa ceva şi există precedentul care vine din zona de comunicaţii, cel al serviciilor poştale”, a mai susţinut Dl. Valentin MIRCEA.
„Furnizorii de energie trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de clienţii lor, în condiţiile în care, în prezent, companiile energetice nu au o politică adecvată de orientare spre consumator, a declarat Dl. Mihai MEIU, Director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), la conferinţa PRIA Energy.
„Se vorbeşte de strategii energetice, de securitate energetică, dar ce doreşte consumatorul? Consumatorul doreşte să aibă în primul rând un serviciu de furnizare de energie, fără întreruperi sau cu întreruperi foarte puţine, la un preţ rezonabil şi acum, în ultima parte, şi cât mai nepoluantă. Consumatorul doreşte să nu aibă clauze abuzive, iar drepturile şi obligaţiile să fie prevăzute în mod clar pentru ambele părţi”, a precizat dânsul.
Lectorii care au fost invitați sunt: Dian Popescu, Consilier al Ministrului Energiei; Karoly Borbely – Director de Strategie, Hidroelectrica; Corneliu BODEA – Preşedinte, Centrul Român al Energiei; Silvia VLĂSCEANU – Director General, ACUE; Valentin MIRCEA – Senior Partner, Mircea and Partners Law Firm; Mihai MEIU – Director, ANPC; Valerica DRAGOMIR – Director Executiv, ANIS și Mihai MEREUȚĂ – Președinte Liga Asociaților de Proprietari Habitat.
Printre temele care au fost abordate s-au regăsit: Cum ar trebui să arate Strategia Energetică a României valabilă pentru 2017-2030; Ce alegem – securitate energetică sau independență energetică?; Securitatea energetică a României, între dezvoltarea piețelor de energie și provocările geopolitice regionale și globale; Strategia UE de Securitate Energetică (2014) și cum se raportează România la aceasta? Dar la procesul de formare a Uniunii Energetice? Cum putem negocia mai bine? România participă activ la elaborarea obiectivelor europene de diplomație energetică?; Hidroenergia, petrolul si gazele și energia nucleară -elemente prioritare ale strategiei energetice?; Guvernanța corporativă în cadrul companiilor de stat. Cum creştem astfel performanţa şi valoarea companiilor de stat? Eficiența sistemelor de management la stat; Listarea companiilor din sectorul energetic, despre experiența companiilor deja listate; Înființarea unui fond suveran de dezvoltare și investiții prevăzut în Programul de guvernare 2017-2020; Se poate realiza creșterea ponderii energiei electrice în mixul energetic, creșterea ponderii surselor regenerabile de energie și a măsurilor de eficiență energetică? dar creșterea ponderii producției descentralizate de electricitate?; Care sunt tendintele ultimilor ani în energia românească: producție, consum, import/export?; Transformarea sistemului energetic și tendințe de viitor: tehnologia, politicile climatice, geopolitica, energiile regenerabile; Reducerea emisiilor de carbon. Creșterea energiei electrice în structura consumului total de energie. Cum se pot integra sursele variabile de energie regenerabilă în sistemului electroenergetic? Creșterea eficienței energetice. Cum evoluăm catre către rețele inteligente?
Conferinţa PRIA Energy a făcut parte din seria PRIAevents – conferințe ce aduc în atenție, de fiecare dată, cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.
Parteneri principali ai evenimentului sunt Hidroelectrica, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Centrul Român al Energiei (CRE), Econet România, Camera de Comerț si Industrie Româno-Germană, Camera de Comerț si Industrie Româno-Olandeză, Camera de Comerț si Industrie Româno-Britanică, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice (ARPEE), Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA), Camera de Comerț și Industrie România-Israel, Cogen România, Romanian Institute for Energy Development Studies (IRE) și EFdeN.
Parteneri media ai conferinței sunt Agerpres, Transilvania Business, Nine O’Clock, Energetica, Energy Center, Tehnica Instalațiilor, InfoEST, Actmedia, 9AM, Jurnalul de Afaceri și The Romania Journal, Ziare.com, Business 24, Tehnic Media și InstalNews.ro.
Mai multe detalii despre PRIA Energy puteți găsi pe https://priaevents.ro/pria-energy-2017/
Despre PRIAevents
PRIAevents – experţii tăi în evenimente! Noi aducem informaţii de ultimă oră şi trend-uri în business prin intermediul conferinţelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector de business.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.