Sistemul sanitar, prețul medicamentelor, accesul la tratament, sistemul privat, asigurările de sănătate, legislația și fiscalitatea, precum și tehnologia pentru sănătate au fost dezbătute la conferința PRIA Healthcare în data de 11 mai 2017

PRIAevents, a organizat conferința PRIA HealthCare în data de 11 mai 2017, începând cu ora 09.30, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute teme actuale, de interes pentru sistemul de sănătate din România, alături de toți cei implicați – autorități, specialiști, industria farmaceutică, industria dispozitivelor și echipamentelor medicale, distribuitori, pacienți, reprezentanți ai spitalelor de stat și private și reprezentanți ai mass-mediei.

S-a discutat despre sistemul sanitar românesc, despre lista medicamentelor și prețul acestora, despre caietele de sarcini și despre când vor fi gata, despre situația spitalelor din România, despre clawback, despre sistemele informatice ale CNAS (SIUI, SIPE, CEAS și DES), dar și despre bugetul CNAS și cum este alocat acesta către tipurile de afecțiuni,  despre situația personalului medical, despre clinicile private de sănătate, despre asigurările de sănătate și despre finanțarea sistemului.

PRIAevents, a organizat conferința PRIA HealthCare în data de 11 mai 2017, începând cu ora 09.30, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute teme actuale, de interes pentru sistemul de sănătate din România, alături de toți cei implicați – autorități, specialiști, industria farmaceutică, industria dispozitivelor și echipamentelor medicale, distribuitori, pacienți, reprezentanți ai spitalelor de stat și private și reprezentanți ai mass-mediei.

S-a discutat despre sistemul sanitar românesc, despre lista medicamentelor și prețul acestora, despre caietele de sarcini și despre când vor fi gata, despre situația spitalelor din România, despre clawback, despre sistemele informatice ale CNAS (SIUI, SIPE, CEAS și DES), dar și despre bugetul CNAS și cum este alocat acesta către tipurile de afecțiuni,  despre situația personalului medical, despre clinicile private de sănătate, despre asigurările de sănătate și despre finanțarea sistemului.

Conferința PRIA Healthcare a reprezentat un important eveniment dedicat sistemului de sănătate şi s-a adresat tuturor actorilor implicați în sănătate – autorități, specialiști, pacienți, reprezentanți ai producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de medicamente producătorilor de farmaceutice, ai producătorilor de dispozitive și echipamente medicale.

De asemenea, s-a discutat despre inovație, reglementări, schimbări revoluționare, despre rolul consultanților pentru această industrie, despre rolul tehnologiei în viitorul  sănătății și despre oricare alte aspecte care ar putea să ofere acces către un viitor mai bun al sistemului farmaceutic din România.

Conferința PRIA Healthcare a fost o reală platformă de dezbatere a celor mai importante probleme din sistemul sanitar românesc, astfel putând fi identificate soluții pentru rezolvarea acestora și a constituit un prilej excelent pentru toți actorii industriei să se reunească cu asociațiile de pacienți, cu autoritățile, cu forurile legislative, consultanți și mass-media.

Invitată ca lector la conferința PRIA Healthcare, Dna. Oana COSTAN, Director la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat “”Avem acum mai mulţi furnizori la care bolnavii se pot trata. La nivelul CNAS se derulează 14 programe naţionale de sănătate curative, bugetul alocat în anul 2017 este de 4.917.595 mii lei ceea ce reprezintă o creştere cu 10,93% faţă de bugetul anului 2016. Pentru medicamente, bugetul alocat în 2017 este de 3.367.425 mii lei, 1.165.492 mii lei pentru servicii, pentru materiale sanitare sau dispozitive medicale 389.677 mii lei. Programele de sănătate curative sunt şi rămân o prioritate pentru CNAS”.

 

„Bugetul spitalelor, de ani de zile, este acelaşi, în condiţiile în care vedem o migraţie pe diverse sectoare: s-au dat sporuri salariale, s-a dat drumul la angajări şi personalul medical în spital a crescut substanţial în multe spitale, inclusiv la noi. Infrastructura spitalelor se învecheşte pe an ce trece, ca atare cheltuielile cu utilităţile sunt în fiecare an mai mari, lăsând la o parte scumpirile, vorbim de reţeaua de ţevi care se degradează. Nimeni nu a înţeles că de fapt soluţia este un spital nou, cu infrastructură nouă, care va duce la nişte economii substanţiale. Structuri vechi, bugete identice. Avem acelaşi buget şi noi cu acelaşi buget trebuie să tratăm pacienţi”, a afirmat Dna. Dr. Carmen ORBAN – Manager, Institutul Clinic Fundeni, în cadrul conferinței.

 

Prezent la eveniment, Christian Rodseth Managing Director Janssen România, a declarat: „Pacienţii români au dreptul la tratamente inovatoare, care pot salva vieţi şi care au potenţialul să le ofere o calitate mai bună a vieţii, precum orice alt cetăţean membru al Uniunii Europene. Este responsabilitatea noastră, a tuturor actorilor din sănătate, să ne asigurăm ca acest obiectiv este atins în mod sustenabil. Două dintre recomandările noastre sunt creșterea finanţării sistemului de sănătate, în prezent se alocă doar 4,2% din PIB, precum și dezvoltarea politicilor publice bazate pe date reale, care pot fi obţinute prin registrele electronice pentru afecţiuni cronice precum cancerul, și care pot conduce la o mai bună eficientizare a resurselor financiare. Accesul la servicii de sănătate și la medicamente de ultimă generaţie nu ar trebui îngrădit prin mecanisme precum taxa claw-back, care a atins un nivel nesustenabil pentru producătorii de medicamente și care are drept consecinţă retragerea unor medicamente de pe piaţă. De asemenea, prelungirea perioadei de valabilitate a contractelor cost-volum la 3-5 ani, extinderea opţiunilor terapeutice pentru care acestea se pot încheia precum și ajustarea criteriilor de prioritizare a ariilor terapeutice, sunt doar câteva exemple prin care bugetul alocat sănătăţii poate fi optimizat în beneficiul pacienţilor. Suntem și vom fi întotdeauna deschiși dialogului și stabilirii de parteneriate public-private alături de autorităţi pentru a identifica împreună soluţiile optime în adresarea unora dintre provocările din sistemul de sănătate”

 

Dl. Dr. Vasile CEPOI, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, a declarat în cadrul evenimentului că managementul riscurilor clinice reprezintă un punct foarte important în ceea ce priveşte organizarea activităţii într-un spital.

„Managementul riscurilor clinice este un punct foarte important în managementul spitalului. Dacă ne uităm la eşecurile din sănătate care sunt mediatizate la ora actuală constatăm că majoritatea cazurilor sunt determinate de organizarea activităţii din spitalul respectiv, de existenţa unui sistem de monitorizare într-un spital şi nu de probleme de resurse financiare. (…) Managementul riscurilor clinice este o componentă importantă a guvernanţei clinice”, a spus Dl. Dr. Cepoi.

 

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Dl. Radu GĂNESCU, a declarat joi că finanţarea în sistemul de sănătate creşte, însă „foarte puţin” în raport cu nevoile existente.

De asemenea, Dl. GĂNESCU a menționat că „Finanţarea este inadecvată pentru nevoile noastre, pentru nevoile pacienţilor. (…) Nu putem să vorbim despre un tratament corect al pacienţilor dacă nu le oferi tot ce înseamnă acel tratament. Soluţia este ca finanţarea în sistemul de sănătate să fie una corectă. Finanţarea creşte, creşte foarte puţin în raport cu nevoia”. Dânsul a afirmat că „degeaba” se face un transplant unui pacient dacă, în unele cazuri, nu există medicamente pentru tratamentul necesar.

 

Totodată, Dna. Rozalina LĂPĂDATU, Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, a acuzat faptul că sistemul este „subfinanţat” şi nu există „nici o transparenţă” privind bugetul de sănătate. „Sistemul este pe butuci de foarte mulţi ani, noi pacienţii o spunem de nenumărate ori. Avem un sistem subfinanţat. Nu ştim unde sunt banii. Noi ştim că plătim în fiecare lună. Plătim în fiecare lună nişte bani care se duc la bugetul statului. De acolo, Ministerul de Finanţe ne spune şi noi trebuie să îl credem pe cuvânt de pionier care este suma pe care o va aloca CNAS, spunând că este cea pe care ei au colectat-o. Nu există nicio transparenţă privind bugetul, banii care intră la fondul de stat privind sănătatea”, a susţinut Dna. LĂPĂDATU.

 

Liviu POPESCU,  Director Relații Externe, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), prezeznt la PRIA Healthcare a declarat: ,,Ceea ce ar trebui să facă orice sistem de sănătate din lume este să asigure, cu prioritate, accesul pacienților la medicamentele potrivite pentru afecțiunea lor, la momentul potrivit. În România, însă, reglementările impuse de-a lungul timpului au avut un rezultat diametral opus, au dus chiar la dispariția medicamentelor de pe piață. Metodologia de calcul al prețurilor la medicamente care impune în România cel mai mic preț european a limitat accesul pacienţilor la medicamente. Taxa clawback, care obligă industria să acopere 20% din deficitul bugetar, poate părea doar o problemă a industriei, însă consecințele ei sunt resimțite și de pacienți. Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate îngrădeşte accesul pacienţilor la inovaţia în medicină. România ocupă locul 5 la nivel European în ceea ce privește penetrarea medicamentelor generice, acestea reprezintă 60% din piață ca volum. Dar actualizarea listei de medicamente compensate se face cu dificultate și unii dintre pacienți așteaptă ani de zile până să se poată trata cu un medicament de ultimă generație. Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme este nevoie de transparență și de dialog deschis între toți cei implicați în sistemul de sănătate.”

Lectori invitați au fost: Christian RODSETH – Managing Director, Janssen Romania; Oana COSTAN – Director, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS); Dr. Vasile CEPOI – Președinte, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate; Dr. Carmen ORBAN – Manager, Institutul Clinic Fundeni; Radu GĂNESCU – Președinte, COPAC; Giselle BOLAT – Director Executiv, The Brain Institute; Liviu POPESCU – Director Relații Internaționale, ARPIM; Rozalina LĂPĂDATU – Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA  și Cristian SAS – CEO, Clinicile Anima.

Printre temele care au fost abordate s-au regăsit: Care sunt prioritățile Ministerului Sănătății, ale ANMDM și ale CNAS pentru rezolvarea celor mai mari probleme ale sistemului? Situația spitalelor de stat din România. Ce proceduri pot fi efectuate la noi? Bugetul CNAS și cum este alocat acesta către tipurile de afecțiuni;  Sistemele informatice ale CNAS  – sistemul informatic unic integrat (SIUI), prescripția electronică (SIPE), cardul național de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES);  Situația personalului medical la stat și la privat în România; Cum se poate creste nivelul de  echipare al spitalelor de stat?; Distribuția medicamentelor și lanțurile farmaceutice; Evoluția pieței pharma şi perspectivele pentru 2017; Medicamente inovatoare. Medicamente generice; Noua metodologie privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România aprobată prin Hotărârea Guvernului OMS 368/2017; Care este formula corectă de calcul a prețului la medicamente? Contractele cost-volum; Evoluția din piața pharma, producția românească de medicamente şi piața suplimentelor nutritive; Dispariția anumitor medicamente de pe piața din România și îngrădirea dreptului pacienților la tratament -consecințele asupra pacienților; Taxa Clawback: cum se aplică și care este impactul asupra producătorilor de medicamente?  Categoriile minoritare de pacienți – bolile rare și accesul acestora la medicamente; Rolul clinicilor private de sănătate. Ce fel de centre se mai deschid?; Ce afecțiuni sunt acoperite de aceste clinici private? Ce echipamente medicale au achiziționat? Cum au fost finanțate acestea?; Sistemul de sănătate și asigurările de sănătate; Care ar putea fi impactul dezvoltării asigurărilor private de sănătate? Decontarea asigurărilor private de sănătate; Ce politici legislative și fiscale  pot fi realizate pentru a se îmbunătăți sistemul sanitar?; Care este rolul tehnologiei în evoluția sistemelor de sănătate?; Cum influențează tehnologia procedurile medicale?

Conferinţele PRIAevents aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass-mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor dedicate sistemului medical.

Inovația în sănătate a fost foarte importantă de-a lungul timpului, cu ajutorul acesteia  și al cercetărilor medicale fiind salvate foarte multe vieți. În plus au redus povara adusă de boli şi dizabilități.  Tocmai de aceea, accesul tuturor pacienţilor la medicamente reprezintă o prioritate în întreaga lume.

Parteneri ai evenimentului au fost Janssen, Respiro Mediplus, High-Tech Systems & Software, PALMED, Camera de Comerț și Industrie a României, Camera de Comerț și Industrie România-Israel, Camera de Comerț si Industrie Româno-Olandeză, Camera de Comerț si Industrie Româno-Britanică și Camera Comerț si Industrie Româno-Italiană.

Parteneri media ai conferinței au fost Agerpres, 9AM, Transilvania Business, MEDFARM, MarketingPortal.ro, Săptămâna Medicală, SănătateaTV, Media Kompass Institute, MedicalManager.ro, ROMEDIC, The Romania Journal, MEDICA, Jurnalul de Afaceri, Burqundi și Actmedia.

Mai multe detalii despre evenimentul PRIA Healthcare puteţi găsi pe https://priaevents.ro/pria-healthcare/

 

Despre PRIAevents

PRIAevents – experţii tăi în evenimente! Noi aducem informaţii de ultimă oră şi trend-uri în business prin intermediul conferinţelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector business.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:

raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.

back to top