PRIAevents a organizat conferința PRIA Public Procurement – eveniment complex în cadrul căruia s-au dezbatut cele mai importante subiecte legate de Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice în 8 noiembrie 2017 la București.
Bogdan CHIRIȚOIU şi Bogdan PUȘCAȘ cei 2 președinți ai unor instituții cheie – au participat la conferința PRIA Public Procurement în 8 noiembrie 2017.
În cadrul conferinței s-a discutat despre Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice, măsurile și noutățile legislative pe care le are în vedere Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională pentru Achiziții Publice în vederea stimulării mediului de business.
S-a discutat despre achizitiile publice în sectoare precum: construcții, IT&C, energie, mediu, sanatate și farma, auto, asigurari, financiar-bancar și nu numai.
Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice este un document pentru reformarea sistemului național de achiziții publice în perioada 2015-2020. Dezvoltarea strategiei reprezintă o etapă crucială în vederea reformării sistemului românesc de achiziții publice, deoarece stabilește o viziune comună, într-un moment cheie, în care noile directive în domeniu propun statelor membre trecerea la o noua paradigmă, în contextul în care achizițiile publice devin instrumentul principal de deblocare a creșterii economice la nivel european. În consecință, achizițiile publice dau măsura bunei guvernanțe întrucât reglementează modul de cheltuire a banului public și trebuie să asigure accesul neîngrădit al operatorilor economici.
De asemenea, am aflat care sunt propunerile și sugestiile mediului de afaceri, dar și ale camerelor de comerț, privind aceste modificări. Toate acestea sunt extrem de importante pentru președinți, directori generali, directori financiari, directori juridici, directori de dezvoltare și pentru antreprenori, pentru planificările riguroase ale mediului de business.
Am dezbatut alături de specialiști cum sunt reflectate modificările legislative ale Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice şi care sunt segmentele unde se intersectează achiziţiile publice şi concurenţa..
Lectorii invitați au fost: Bogdan PUŞCAŞ – Preşedinte Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP); Bogdan CHIRIȚOIU– Preşedinte, Consiliul Concurenței; Cristian ERBAȘU – Președinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC); Mihaela ION – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații; Ramona PENTILESCU – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații; Mihai MATEI – Vicepreședinte, Asociația Patronală a Industriei de Software și Soluții (ANIS); Bogdan LEHEL-LORAND – Consilier de Soluţionare în cadrul (CNSC); Silvia VLĂSCEANU – Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Bogdan CHIRIȚOIU – Presedintele Consiliului Concurenteti a declarat în cadrul conferinţei PRIA Public Procurement: ‘’Ne sperie bine, ne îngrijorează abordarea. Multe autorități locale vor să-și creeze singure firme proprii care să gestioneze unele dintre serviciile la nivel local (fără licitație n.r.). Din păcate, pentru România, Directiva este foarte bună pentru Germania, dar nu sunt convins că este bună pentru România, dar e aceeași Directivă pentru cele 28 de state membre și permite acest lucru”, a spus Chirițoiu.
El a punctat că Directiva „o fi bună pentru țări vestice cu o disciplină mai bună a administrației, dar în România ne creează îngrijorări”.
Bogdan PUŞCAŞ – Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), a declarat în cadrul conferinţei PRIA Public Procurement:
„În speța controlului ex-ante, (reforma instituției n.r.) va conduce la o abordare partenerială. Nu va mai fi ceea ce spune astăzi Ordonanța 30 și celelalte texte, un control intruziv, în care Agenția Naționlă dedică timp, stabilește termene, face calendare sau decide dacă activitatea Comisiei de evaluare este conformă sau nu. Se va face uniformizarea controlului ex-ante, dispariția acelor diferențe majore între validarea documentațiilor și observarea pe perioada evaluării ofertelor”
El a precizat că în circuitul interministerial se află două proiecte de modificare a unor texte pe achiziții publice.
„Ne aflăm la un an și jumătate de la adoptarea pachetului legislativ de transpunere a celor 3 directive și de reinterpretare a Directivei privind remediile la un moment de cotitură, pe care îl sintetizăm prin nevoia de simplificare, recalibrare și retraducere a unor concepte pe care le-am simțit în acest an și jumătate ca nefiind suficient de funcționale, adaptate la ceea ce avem nevoie în viața de zi cu zi. Din acest motiv suntem în promovarea pe circuitul interministerial a două inițiative, una dintre ele fiind Ordonanța de modificare a unor texte legislative în domeniul achizițiilor publice și încă o Ordonanță de reorganizare și de reformare a sistemului de control ex-ante. Vreau să afirm angajamentul Guvernului pentru promovarea acestor măsuri de simplificare, transparentizare și fluidizare a legislației în domeniul achizițiilor publice”, a precizat oficialul ANAP
Mihaela ION – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații a declarat în cadrul conferinţei PRIA Public Procurement:
”În contextul activităţii intense a Consiliului Concurenţei în domeniul licitaţiilor, al amenzilor aplicate pe acest sector şi al cauzelor legale de excludere a societăţilor din cadrul licitaţiilor pe motivul distorsionării concurenţei, creşte importanţa programelor de conformare. Fiecare societate, cu atât mai mult cele care participă la licitaţii, ar trebui să implementeze un astfel de program de conformare cu legislatia concurenţială. Importanţa implementării acestui program de conformare cu legislaţia concurentială creşte şi mai mult în contextul actual în care, în eventualitatea în care autorităţile contractante ar reţine în sarcina societăţilor existenţa unui caz de excludere din cadrul respectivelor licitaţii, aceste programe ar putea fi invocate ca dovadă a remedierii conduitei profesionale. Totodată, pentru a fi evitate eventualele interpretări excesive cu privire la cazurile de excludere din procedurile de achiziţie pe motivul distorsionării concurenţei, ar fi utilă emiterea de către Consiliul Concurentei a unor instrucţiuni având ca target de data aceasta autorităţile contractante’’.
Ramona PENTILESCU – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații a declarat în cadrul conferinţei PRIA Public Procurement:
‘’Reglementarea actuală a cazurilor de excludere din procedurile de achiziții publice lasă loc unor interpretări mult prea largi şi pune pe umerii autoritătilor contractante o sarcină mult prea împovărătoare cu consecinţe extrem de grave asupra societătilor luate individual şi industriilor la nivel global. Deschiderea spre dialog a instituțiilor implicate – ANAP și Consiliul Concurenței – manifestată în cadrul acestei conferințe, reprezintă un semn bun pentru demararea acțiunilor de remediere a situației. În acest sens, sunt încurajatoare atât declarațiile domnului Președinte al ANAP – potrivit cărora modificarea reglementării cazurilor de excludere referitoare la comiterea unor abateri profesionale grave este avută în vedere în sensul clarificării că acestea pot opera doar în cazul existenței unei hotărâri judecătorești definitive – cât și declarațiile Președințelui Consiliului Concurenței – care a recunoscut necesitatea clarificării cadrului legal aplicabil excluderii din procedura de atribuire, cel puțin prin emiterea de linii directoare în sprijinul autorităților contractante. Având în vedere gravitatea efectelor aplicării sancțiunii de excludere din procedurile de atribuire, considerăm oportună și analizarea modificării cadrului legal prin transferarea dreptului de decizie asupra excluderii de la autoritatea contractantă către un organism/comitet organizat la nivel central și format din persoane/instituții având capacitatea instituțională de a evalua aceste cazuri (exemplu – modelul Comisiei Europene)’’.
Conferința s-a adreseat participanților din sistemul de achiziții publice, adresându-se atât celor care sunt la început, cât și celor care au deja experiență în acest domeniu, dar și pentru stakeholderii din domeniu, autoritățile contractante, pentru operatorii economici, autorităților contractante care efectuează achiziții publice (atât manageri, cât și funcționari implicați direct in procesul de achiziții): administrația locala, administrația centrală sau alte instituții, beneficiarilor de finanțări europene, managerilor de proiect din mediul de afaceri, precum și pentru societatea civilă și instituții publice.
Așadar, conferința s-a adresat tuturor celor implicați în procesul achizițiilor publice, de la stat și de la privat și va constitui cel mai bun prilej de dezbatere pentru o cât mai bună desfășurare a proceselor de achiziții publice.
PRIA Public Procurement a reprezintat cel mai bun prilej de dezbatere despre legea achizițiilor publice, a facut parte din seria PRIAevents care au adus în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și a beneficiat de o prezență mare a participanților și a mass-mediei. Cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor dedicate mediului de business.
În cadrul conferinței PRIA Public Procurement s-a putut beneficia de aflarea noutăților legislative și fiscale, cunoștințe, experiențe, perspectivele și strategiile pentru anul 2018, analize la un nivel înalt, interconectarea dintre activități, precum și noile modificări ale Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice.
Conferinţele PRIAevents aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă vastă în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.
Parteneri ai evenimentului au fost: Popovici Nițu Stoica& Asociații; Camera de comerț Romano-Germană; Camera de comerț Romano-Franceză;Camera de comerț Romano-Olandeză;Camera de comerț Romano-Britanică; Econet Romania; FPSC;Camera de comerț Romania-Israel ; PPTT; ANIS; ACUE; BEROBA; Chamber of Comerce Elveția- Romania.
Parteneri Media: Agerpres; Ziare.com; Business24; Transilvania Business; Juridice; 9AM; Jurnalul De Afaceri; The Romania Journal; Wolters Kluwer; ROportal; Actmedia, Arena Constructiilor şi InstalNews.
Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Public Procurement Conference şi modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe https://priaevents.ro/pria-public-procurement/ .
Contact – raluca.voivozeanu@priavents.ro, 0744584661