AEROMANIA 2017

 

 

 

Aeroportul „Alexandru Podgoreanu”, Tuzla a găzduit sâmbătă, 19 august, cea de-a XI-a ediţie Aeromania, un eveniment complex de aviaţie şi nu numai, susţinut de Regional Air Services. La eveniment au participat aproximativ 17.000 de persoane, număr care a depăşit aşteptările organizatorilor.

„Notorietatea şi amploarea evenimentului cresc vizibil de la an la an, concretizându-se într-o afluenţă de public impresionantă ce poziţionează Aeromania în liga evenimentelor mari. Acest lucru ne bucură având în vedere că la început vorbeam despre un proiect local şi ambiţios, dar fără să ştim că o să ajungem aici. Succesul Aeromania ne impune însă repoziţionarea evenimentului astfel încât să ţină pasul cu propria evoluţie” – Adrian Vasilache, Comandantul aeroportului Tuzla.

În deschiderea AEROMANIA în 18 August, la ora 14:00, în incinta Hangarului Café 67 a avut loc conferința PRIA Aviation, aflată la a doua ediție anul acesta, eveniment organizat de PRIAevents – singurul de agest gen organizat în România – o reuniune importantă a comunității aviatice și a pasionaților de aviație, a mediului academic și de business din România.

Evenimentul a avut invitați ca lectori personalități de marcă din domeniul aviației și nu numai, precum Decebal FĂGĂDĂU – Primar al Municipiului Constanţa; Ivona STAN – Consilier Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor; Conf. Dr. Ing. Octavian Thor Pleter, MBA (MBS) – Decan al Facultății de Inginerie Aerospațială; Martin ROBINSON – Președinte, Aircraft Owners and Pilots Association UK; Iulian BOTTA – Vicepreședinte, Aircraft Owners and Pilots Association Romania; Cristina MITCHIEVICI-VLAICU – Commercial Manager, Regional Air Services; Cristina MUNTEANU – Business Development Manager, E&M Corporation; Dr. Gabriel Adrian DUMITRESCU – Director General, R.A. ROMATSA București și Sorin CEPOI – Șef Birou Agenți Aeronautici, Autoritatea Aeronautică Civilă Română. A fost moderat de Raluca VOIVOZEANU– CEO, PRIAevents, iar printre partenerii de tradiție au fost Aircraft Owners and Pilots Association Romania, PilotShop, Regional Air Services, Cirrus Romania, Micri, Aerodyn și mulți alții.

PRIA Aviation a reunit cei mai importanți leaderi ai industriei, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai consiliilor județene, producători şi operatori aerieni, proprietarii de aeronave, chartere, jet-uri și elicoptere, companii care au produse luxury, şcoli de zbor, aerocluburi, furnizori de echipamente şi articole de aviaţie. Nu au lipsit piloții de aviație de business și de aviație generală, dar și cei care sunt pasionați de aviație.

Premiere la Aeromania 2017

Ediția 2017 a marcat aniversarea a jumătate de secol de existenţă pentru Aeroportul Tuzla, evenimentul fiind şi un tribut adus piloţilor AVIASAN care, pe 27 martie 1967, au deschis seria zborurilor pe Aeroportul Tuzla. După un parcurs sinuos şi după preluarea de Regional Air Services, aeroportul ce a primit anul acesta numele primului comandant AVIASAN – Alexandru Podgoreanu, a reuşit să se claseze în an aniversar pe locul 2 naţional după Otopeni în privinţa mişcărilor de aeronave din 2016.

Ca o incursiune în istoria aeroportului, singura aeronavă Lisunov (Li-2) din lume încă funcţională, a aterizat la Aeromania şi a putut fi admirată de public. În urmă cu 50 de ani, când Aeroportul Tuzla lua fiinţă, Li-2 era aeronava cel mai frecvent văzută pe aceste piste.

Zona de expoziţie aviatică a primit o atenţie deosebită, printre exponate fiind prezente colecţia personală de însemne de aviaţie a căpitanului comandor în rezervă Ioan Botez, dar şi o colecţie de fotografii vechi prezentată de ARPIA (Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii).

Tot în premieră, vedeta spectacolului şi de câţiva ani gazdă a evenimentului – multiplul campion mondial şi european, Jurgis Kairys şi-a facut apariţia în zona VIP, la standul Vostok-Europe, unde a participat la câteva sesiuni de autografe şi a stat de vorbă cu pasionaţii de aviaţie. Cu modestia-i carecteristică, lituanianul nu a ocolit nici restul publicului care a luat cu asalt zona dedicată autografelor.

Pe scena de concerte – alături de Proconsul, The ROCK şi de Raluca Glisov – chitaristul Daniele Gottardo sau „viitorul Steve Vai” cum i se mai spune italianului, a acompaniat cu acordurile sale evoluţiile aeriene într-un mix de rock instrumental de excepţie şi acrobatii aviatice la înălţime. Nu a lipsit nici tenta locală: membrii ansamblului comunității elene „Elpis” – prieteni vechi ai Aeroportului Tuzla – au ritmat ziua cu muzică şi dans grecesc.

Evenimentul şi-a păstrat punctele de atracţie care i-au fidelizat pe spectatori şi care în fiecare an atrag şi un segment de public nou: avioanele de acrobaţie acompaniate de concertele rock, focurile de artificii, concursurile pentru fotografi profesionisti şi pentru amatori (în premieră), maşinile de epocă expuse de prietenii aeroportului de la Retromobil Club România, standurile de aviație şi zonele de shopping, picnic sau locul de joacă pentru copii, anul acesta foarte generos ca spaţiu şi activităţi: mobilier gonflabil tematic, zone pentru desen şi pictură, magiile scamatorului „Domnul Iluzie” etc.

Zona foarte generoasă ca suprafaţă a evenimentului a devenit rapid neîncăpătoare şi datorită ofertei culinare foarte diversificate propusă anul acesta în exclusivitate de Cămara cu Merinde şi colaboratorii săi. Pentru prima dată la Aeromania, zona de food a fost organizată în mai multe sectoare, în cele mai aglomerate dintre acestea achiziţia fiind posibilă cu ajutorul jetoanelor. Excepţie au făcut zona VIP şi cea de expoziţie şi playground.

Spectacolul aviatic – atracţia principala a mitingului

Punctul principal de atracţie însă, este în fiecare an spectacolul aviatic pentru care spectatorii pasionaţi vin la Tuzla din toate colţurile ţării.

Airshow-ul a început în forţă la ora 15:00 cu demonstrațiile Statului Major al Forțelor Navale prin lansări de parașutiști cu două YAR 330 Puma Naval, dar și cu cele ale Statului Major al Forțelor Aeriene – prin prezentarea în zbor a aeronavei C-27 Spartan, urmată de o demonstraţie de forţă cu MIG 21 Lancer în formaţie de 4 si 3 aeronave. Forțele Navale au oferit și o demonstraţie de inserţie și extracţie rapidă a unei grupe de militari, acţiune în timpul căreia au folosit armamentul și au tras cu muniţie de manevră, apoi au efectuat coborarea salvatorului și ridicarea cu troliul a unui rănit, folosind targa de salvare.

Au aterizat paraşutişti civili, Sorin Bochiș a zburat solo cu biplanul său, au urmat Dan Ștefănescu (Suhoi) şi Jurgis Kairys – cu Suhoi-31. Aeroclubului României a completat spectacolul pe cer cu Hawks of Romania şi celelalte echipe.

Momentul inedit al mitingului a fost parada singurului avion de tip Lisunov-2 încă operațional – atât in zbor solo, cât şi alături de Iacării acrobaţi şi de Jurgis Kairys – care au „baletat” pur şi simplu în jurul său şi sub privirile uimite ale publicului.

Spre seară, Air Bandits au revenit cu spectacolul pirotehnic, simulând o luptă aeriană pe ritmurile Rammstein între trei aeronave YAK 52 şi Jurgis Kairys cu Suhoi-31, evenimentul fiind încheiat de „Patrula de noapte” reprezentând Unitatea Militară 2040 Tuzla.

„Este o reuşită acest eveniment, o reuşită considerabilă, dar care trebuie să ne şi ţină în gardă. Concluzia dupa această ediţie, a 11-a, este că publicul de aici nu seamănă cu cel al altor mitinguri de aviaţie cu care eu sunt obişnuit şi că trebuie să ne adaptăm acestei situaţii. Dacă, în străinătate, zborul este o ofertă suficientă pentru public, aici este necesar să oferim mai mult – concerte, locuri de joacă, spaţii de servire a mesei, confort. Am făcut-o şi anul acesta, dar, cu siguranţă, vom îmbunătăţi totul anul viitor” – afirmă Adrian Vasilache, Comandantul aeroportului Tuzla.

„Categoric Aeromania se bucură de un public foarte mare: atât spectatori noi la fiecare ediţie, dar şi un public ce revine aici în fiecare an: Aeromania are fani – lucru ce face ca acest miting să fie unul special şi ne motivează să mergem mereu mai departe.

Dar Aeromania înseamnă cumulul eforturilor de a aduce în acelaşi timp şi în acelaşi loc un macro-eveniment de aviaţie şi o serie de micro-evenimente: târg culinar, concerte, expoziţii, loc de joacă etc. Costurile organizării, ca şi eforturile, sunt uriaşe şi aeroportul Tuzla şi le-a asumat fără ezitare în fiecare an. Nivelul evenimentului creşte însă odată cu cerinţele publicului şi pentru a putea să oferim spectatorilor ce îşi doresc, trebuie să regândim evenimentul – chiar dacă asta ar însemna, de exemplu, să percepem o taxa de acces – chiar şi o sumă modică sau că vom coordona direct zona de food&lounge. Ne vom gândi la un plan de măsuri pe care sa le implementăm anul viitor, astfel încât să putem accede pe lista scurtă e evenimentelor de succes din Europa.” – Cristina Mitchievici, Event Manager

„Un eveniment de aviaţie atât de complex, desfăşurat în deplină siguranţă, probează profesionalismul întregii echipe Regional Air services din care sunt mândru să fac parte. Din punctul meu de vedere, Aeromania înseamnă în primul rând aviaţie – aviaţie de calitate. Sper că şi cei din public văd şi înţeleg asta.” – Mugurel Toma, Air Boss

„Aeromania este pentru noi, ca agenţie co-organizatoare, un proiect de suflet, în primul rând datorită obiectivelor asumate ale evenimentului şi a disponibilităţii Regional Air Services de a investi în aviaţie, în evenimente de bun gust şi nu în acţiuni îndreptate împotriva competitorilor. Managementul de la Tuzla înţelege cum se construieşte o imagine şi câtă muncă şi investiţie presupune. Ne-am implicat in acest eveniment încă de la prima ediţie şi vom rămâne mereu disponibili pentru Aeromania şi pentru oamenii frumoşi de la Tuzla, fie că sunt cei cu care lucrăm direct sau cei pe care îi întâlnim an de an în public”, Mirela Jipescu, GM Addare Advertising.

Aeromania este un eveniment sprijinit de: Casa de bijuterii Micri, Ana Hotels – Hotel Europa, Toortitzi, Grup Rădăcini-Darius Motors Constanţa, Mobexpert, Hangar Café 67 şi alții.

Promovare: PRIMA TV, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Neptun TV, Radio Vacanţa, Radio Constanţa, Radio Sky, Constanţa News, CityPodcast.ro, Constănţeanul, PS News, Suntem România, Aeronews.ro, Bestevent.ro, Sebastian-Radu.ro, Aviatim, Info Sud-Est, Ghidul Litoralului, OvidiuOprea.ro, DianaSlav.ro, UrbnStyle.ro, UCT Media, Gazeta de Constanţa, Aviaţia Magazin, Atac de Constanţa, asociaţia bloggerilor şi alţii.

Partenerii cu al căror ajutor a este posibilă organizarea Aeromania: Nikon, Retromobil Club România, Iacării Acrobaţi, PriaEvents, RATC Constanţa, Asociaţia Aeroporturilor din România, VIVO Constanţa, Hotel Blaxy, Interval International, UMO Serv, Hotel Pam Beach, Romanian Spotters, Pilotshop.ro, Asociaţia Litoral, Asociaţia Naţională a Meteorologilor Aeronautici şi alții.

 

 

back to top