Aurica GAGU– Director Adjunct, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank

Aurica GAGU– Director Adjunct, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank, participă la Gala Fermierilor Români din cadrul Conferinței PRIA Agriculture la București, în 28 septembrie 2017, organizată de PRIAevents.

Conferința PRIA Agriculture – însoțită de Gala PRIA Romanian Farmers în cadrul căreia fermierii români vor fi premiați și anul acesta, la București, în 28 septembrie 2017- este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

În cadrul acestei galei vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor români care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura noastră.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important să discutăm despre ce ne va rezerva aceasta după 2020.

Și în țara noastră agricultura joacă un rol extrem de important, însă există încă loc de creștere, potențialul României în sectorul agricol fiind foarte mare. În cadrul conferinței vor fi dicutate subiecte de o deosebită importanță pentru fermieri și agricultura României.

Cum va arăta PAC după 2020 este unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului. Fermierii acordă importanță maximă acestei teme pentru că este important să contribuim și noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupă un rol important pentru România. Astfel, Ministerul Agriculturii,împreună cu fermierii ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România și să obținem astfel rezultate mai bune și simplificarea aplicarii PAC, poate creșterea subvențiilor pentru fermierii români, și mai multe fonduri europene.

România, prin oficialii săi, a sustinut la Bruxelles menținerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) și după 2020, continuarea plăților directe, precum și a procesului privind reducerea decalajelor între statele membre.

Aproape 20 de miliarde de euro urmează sa fie investite în agricultura romanească, precum și în zonele rurale, pana în 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), și este important să discutăm despre sumele care ne vor fi alocate după 2020. Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre puncetele importante care vor fi în dezbatere, precum și absorbția fondurilor europene, dar și colaborarea dintre Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, astfel încat să se obțină rezultate cât mai bune pentru fermieri. De la an la an, pagubele create de mistreți în culturile agricole sunt în creștere. Spre exemplu, pierderile înregistrate la porumb din cauza porcilor mistreți în 2017 sunt între 465 – 775 euro la hectar. Astfel se pot estima culturi compromise pe suprafete de 1000 ha pana la 5000 de ha, rezultând astfel că randamentul pentru culturile de porumb în Romania este scazut cu cca. 30%, iar zeci de milioane de euro sunt pierdute anual din cauză că nu există o legislație clară care să prevadă despăgubiri în astfel de situații, deci este necesară o lege pentru protecția gospodăriilor împotriva animalelor sălbatice.

În perioada de programare 2007-2013, de debut pentru Romania ca membra a UE, tara a încasat de la Bruxelles peste 37 de miliarde de euro. Din acesti bani, 2,7 miliarde de euro au fost din fondurile de preaderare, iar 34,33 miliarde euro au venit din banii alocati tarii post-aderare. În cadrul acestor fonduri de post-aderare, cele mai insemnate au fost cele pentru dezvoltare rurală și pescuit (drumuri la sate, infrastructura de irigații, proiecte de agricultură, acvacultură, pescuit etc.): 7,73 miliarde euro – grad absorbtie peste 90%.

De asemenea au fost invitați: Petre DAEA, Ministru al Agriculturii, Elena Oana IACOB – Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice; Laurențiu BACIU – Președinte, Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Emil DUMITRU– Președinte, CN ProAgro; Daniel CONSTANTIN – Fost ministru al Agriculturii si al Mediului; Valeriu TABĂRĂ – Fost Ministru al Agriculturii; Adrian PINTEA – Director General, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA); un reprezentant din partea CEC BANK, Ștefan STĂNESCU – Co – Fondator, Agriso și Radu Codruț Ștefănescu – Președinte Director General, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Conferinţele PRIA aduc în atenție cele mai importante teme de dezbatere din fiecare domeniu și reunesc un numar mare de participanți, dar și mass – media. Cu o experienţă de peste 12 ani echipa PRIAevents este recunscută pentru organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector al economiei.

PRIA Agriculture  se va desfășura cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Franceză, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Olandeză, BEROBA, Camerei de Comerț și Industrie România-Israel, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Britanică, Econet Romania, Camerei de Comerț și Industrie a României, Camerei de Comerț și Industrie România-Elveția și a Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

 

 

Parteneri ai evenimentului sunt CEC Bank, Mega Image, New Holland, Agro Concept, LAPAR, AISR, KWS, Confederația Națională ProAgro, Fresh din mere de Itești, Agriso.ro, CAR Group, BRISE, Seminis, APIMAR, Trofee de cristal, IA Românească, Micri Gold, Sir Ludovic și NISSA.

PRIA Agriculture reunește peste 200 participanți – fermieri, reprezentanți ai autorităților, companii care activează in agricultură și în domenii conexe.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture şi modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe https://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-pria-romanian-farmers-2017/

Mai multe detalii despre conferința PRIA Agriculture si Gala PRIA Romanian Farmers de anul trecut, precum și premiile acordate fermierilor români puteți gasi aici și aici.

 

 

back to top